S-a stins din viață Nicolae Pojoga, fotojurnalist de război și profesor

Pe 19 ianuarie 2025 s-a stins din viață fotojurnalistul Nicolae Pojoga. A relatat prin obiectivul camerei de luat vederi mai multe conflicte și războaie regionale. Este autorul unor imagini memorabile de la Revoluția Română din 1989 și din războiul de pe Nistru din 1992. Datorită lui și studentului său, Victor Gălușca, a fost recuperată arhiva de fotografii făcute de Zaharia Cușnir.  

Nicolae Pojoga s-a născut la 17 aprilie 1950 în satul Ciuciuleni, Nisporeni. A absolvit Facultatea de Fizică și Matematică la Chișinău în 1972. A lucrat pentru companii locale și internaționale, cum ar fi BBC sau Reuters.

Vezi mai jos fotografii realizate de Nicolae Pojoga:

Soldat moldovean. Bulboaca. Iunie 1992
Generalul rus Aleksandr Lebedi și soția lui Inna Lebedi
Voluntar rănit. Coșnița, martie 1992
Ultima zi de război, Cocieri, iunie 1992
Varnița, iunie 1992
Cocieri, iunie 1992
Polițiști moldoveni în Coșnița, martie 1992

Iată ce spun câțiva dintre oamenii care l-au cunoscut:

„Lecțiile de fotografie cu D. Pojoga au fost mereu o sursă de inspirație și fascinație. Sub îndrumarea lui am descoperit adevărata putere a fotografiei și am avut șansa unică să-mi dezvolt intuiția, simțul estetic și etic. Pe lângă faptul că a fost un fotograf de referință în Moldova, a avut un dar deosebit să fie profesor, și a făcut-o cu toată dăruirea, iar noi așa îl ținem minte și îi vom prețui amintirea. Fotografia documentară contemporana din R. Moldova poartă și va purta în continuare amprenta lui Nicolae Pojoga.” – Lucia Lupu, regizoare

Drum lin spre ceruri!

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.