“Ne-am conformat tuturor solicitărilor BNM şi am respectat şi vom respecta cu stricteţe toate prevederile legislaţiei internaţionale şi a Republicii Moldova. În calitate de acţionar am transmis toate informaţiile solicitate de BNM în momentul în care am fost informat despre o astfel de doleanţă”, a declarat Chebanu Vitali, reprezentant al companiei ”Diarstamia Management Limited”, citat de Hotnews.Md, menţionând că “întotdeauna am fost şi rămânem în continuare deschişi, indiferent de încercările disperate ale MAIB de a manipula opinia publică”.
Astăzi expiră termenul-limită, în care acţionarilor minoritari ai MAIB li s-a solicitat din partea Băncii Naţionale a Moldovei să prezinte informaţii despre identitatea lor şi cotele de participare în capitalul altor companii.
Un alt acţionar MAIB, Benyamin Rosenberg, deţinător a unui pachet de acţiuni MAIB de 3,71%, a anunţat presei că a depus astăzi toate informaţiile solicitate de BNM. “Sper foarte mult că după controlul BNM conducerea MAIB va înceta să genereze emoţii şi campanii mediatice cu scopul de a distabiliza situaţia în jurul instituţiei pe care o gestionează”, a declarat Benyamin Rosenberg, accentuind că “Republica Moldova este un stat european cu o legislaţie, în special bancar şi de stimulare a investitorilor, avansată, care poate neutraliza orice încercare de acest fel”.
Acţionari ai MAIB au solicitat recent organizarea unei adunări generale extraordinare a acţionarilor pentru schimba conducerii băncii.
“În legătură cu informaţiile dezvăluite referitor la numeroasele cazuri de abuz şi corupţie, comise de către conducerea MAIB, noi, acţionarii MAIB, Vă rugăm să interveniţi imediat în situaţia creată pentru a preveni furturile de la bancă şi devalorizarea acţionară. Conducerea MAIB evită să dea explicaţii acţionarilor, ignorând cerinţele legitime de transparenţă în principiile şi metodele de conducere actuale şi strategice. Potrivit informaţiilor noastre, banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari, fapt ce pune în pericol reputaţia instituţiei şi imaginea sa pe piaţa internaţională.
De asemenea Vă rugăm să luaţi măsuri interne pentru a preveni încercările conducerii MAIB să influențeze persoanele responsabile din cadrul BNM prin intermediul ameninţărilor, mitei şi altor metode „murdare” şi ilegale. Dispunem de informaţii despre numeroase cazuri de negocieri şi încercări de corupere a oficialilor din cadrul BNM cu scopul realizării intereselor exclusiv personale al preşedintelui MAIB, d-na Natalia Vrabie.
Sperăm că această adresare va fi percepută corect de către Dvs. şi imediat vor fi luate măsurile necesare pentru a asigura transparenţa şi legitimitatea acţiunilor întreprinse de către conducerii băncii, în special de către preşedintele ei, d-na Natalia Vrabie”, se spune în scrisoarea adresată de către noii acţionari Guvernatorului Bancii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.