Moldova și Norvegia
Dar lucrurile se mișcă încetișor înainte, mai ales în contextul în care tot mai mulți moldoveni au contact cu țările europene mai dezvoltate, în care egalitatea de gen este o prioritate și o realitate.
Familia Cociorva a ajuns în Norvegia cu cinci ani în urmă, iar persoana care i-a ajutat să aleagă grădinița pentru Daniel și să fie un exemplu pentru familie, inclusiv la capitolul educație în Norvegia, a fost angajatorul lui Grigore. Șeful lui are deja doi copii mai mari și alți doi mai mici, iar asta l-a inspirat pe Grigore, de-a lungul timpului, să se implice și el mai mult în educația copiilor.
„În Moldova, soțul când era student venea acasă obosit. Nu voia să stea cu copilul. Cum auzea că plânge, fugea de acasă. Căuta motive, să cumpere suzetă sau altceva să facă… Dar de când am venit în Norvegia, are grijă mai multă față de copii, în special de cel mic, Cristian", spune Marina Cociorva.


„Norvegienii pun foarte mare accent pe egalitatea dintre bărbați și femei. Acum la grădiniță se cere ca fetițele să se joace egal cu mașinile, iar băieții cu păpușile", spune Grigore. Se simte fericit în societatea norvegiană și înțelege că în Republica Moldova stereotipurile și mentalitatea se fac vinovate de faptul că tații nu se implică suficient în educația copiilor.
Stereotipurile care spun că băieții și bărbații trebuie să se ocupe cu lucruri „bărbătești", printre care nu se numără neapărat îngrijirea copiilor, sunt înrădăcinate în capul nostru încă din copilărie. Astfel, 95% dintre copiii moldoveni de 12-18 ani, care au participat în 2016 la studiul „Stereotipurile de gen în viziunea copiilor", consideră că bărbații/băieții, de obicei, practică activități în aer liber cum ar fi fotbalul și pescuitul. Alina Andronache, activistă pentru egalitatea de gen, spune că „oricâte reforme nu ai face, trebuie să scapi de stereotipurile din societate". „Dacă nu o să schimbăm tot curriculumul școlar și sistemul educațional, cărțile și modul în care se discută în școală, noi degeaba facem restul, pentru că generațiile din urmă vin cu aceleași stereotipuri", explică specialista.
82% dintre copii consideră că „bărbații adevărați" sunt puternici și nu plâng în fața nimănui. Jumătate dintre copiii care au participat la studiu știu că „nu e bine ca un bărbat să-și arate emoțiile sau să vorbească cu cineva despre asta". Aproape jumătate dintre ei au zis că unui bărbat adevărat nu trebuie să-i pese de cum arată/se îmbracă.
Antropologul Stian Overå a observat că băieții cu vârsta între 6-8 ani au avut cea mai relaxată atitudine față de sentimente și atingere.
Băieții mai în vârstă, între 9-12 ani, nu au avut o atitudine la fel de relaxată față de contactul corporal. Trebuiau să fie atenți ca să nu fie numiți „gay". Totuși, băieții din ambele grupuri au fost atenți unul cu altul, nu au fost agresivi sau „incompetenți din punct de vedere emoțional", așa cum menționează autorul studiului. În multe situații, băieții au discutat deschis despre fetele pe care le plac, dificultăți acasă, anxietate și așteptări cu privire la viitor. „Când s-a deschis un băiat, ceilalți au încercat să-l susțină și au împărtășit povești similare despre frică sau vulnerabilitate", a spus Stian Overå.
Marina ne-a trimis fotografia din dreapta cu comentariul „Cel mai grijuliu tătic".

Așa a fost motivat și Grigore să își ia partea lui de responsabilitate.
8,6% dintre tați și-au luat concediu de îngrijire a copilului în 2019.
Ce înseamnă stimulente financiare? Este clar, în cazul Norvegiei, că achitarea a 100% sau 80% din salariul mediu lunar îi stimulează, în timp ce în cazul R. Moldova se achită fie 30% sau 60%.
Dacă ar fi să luăm drept exemplu cazul Norvegiei și care ar fi salariul minim pentru un trai decent în Republica Moldova, vom avea nevoie între 11 mii și 12 mii de lei achitate pe lună pentru concediu de îngrijire a copilului, conform unui studiu din 2018 al oficiului Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova.
5 730 grădinițe care primesc copii de la un an funcționau în 2019, în Norvegia. 84% dintre copiii cu vârsta 1-2 ani frecventau grădinița, arată datele statistice oficiale.
„Cumpăratul jucăriilor nu înseamnă educație și motivare. De fapt, trebuie implicare. Trebuie să educăm și mămicile, pentru că ele și-au luat două rucsace în spate, cu cel al soțului. Când ne ducem la mare, deseori punem peste valiza principală încă o geantă". Valiza și geanta peste ea reprezintă, în viziunea Marianei, responsabilitățile de a fi părinte lăsate pe umerii doar a femeilor.
În perioada pandemiei a împlinit un an de la crearea centrului și pe lângă faptul că deschiderea lui a fost o provocare, a apărut și coronavirusul care încă mai tare i-a complicat situația. „Acum trebuie să o luăm iarăși de la capăt", spune Mariana. În perioada pandemiei și încă nu se știe pentru cât timp, centrul nu funcționează, respectiv angajații au demisionat în căutarea unui alt loc de muncă. Tânăra rebuie să întoarcă părinților plățile efectuate în avans. Pe deasupra la toate problemele, tânăra mai are de achitat creditele pe care le-a luat pentru centru.
Mariana Hașnaș are patru grupe de copii de la nouă luni până la trei anișori. Părinții achită câte 35 de lei pe oră, tot cu mâncare.
Își dorește să aibă propriul ei spațiu, întrucât chiria este, pentru ea, o sumă foarte mare de bani. A caculat că are nevoie de 10 ani să lucreze, fără să aibă alte cheltuieli pentru a-și putea procura un spațiu pentru creșă.

Între anii 2017-2019 s-au născut, în total, 103 426 de copii, ceea ce înseamnă că în Republica Moldova am avea nevoie astăzi de 10 342 de grupuri de creșă a câte 10 copii în grup și 2 585 de creșe a câte patru grupuri formate din 10 copii, așa cum este Centrul gestionat de Mariana Hașnaș.