Sărbătoarea Unirii cu altercaţii la Chişinău

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Aniversare cu altercaţii în centrul Capitalei. O parte dintre cei prezenţi, ieri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au sărbătorit „Unirea Basarabiei cu România”, altă parte a protestat. Au fost scandate trei lozinci: „Basarabia pământ românesc!”; „Ruşine românilor unionişti!”; „Jos tarifele!”.

În timp ce mai multe organizaţii nonguvernamentale şi partide politice comemorau ieri, în centrul capitalei, pe cei care în urmă cu 93 de ani au semnat „Pactul de unire a Basarabiei cu România”, alţi activişti ai unor mişcări moldoveniste şi pro-ruse comemorau victimele regimului român de ocupaţie.

Mai mulţi membri ai mişcării pro-ruse, împreună cu membrii Asociaţiei „Salvgardare” au organizat, ieri, la prânz, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o acţiune de protest faţă de actul Unirii din 1918, aceasta după ce membrii Partidului „Patrioţii Moldovei” au organizat un flash mob în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare. Ei au spus că acum 93 de ani, Basarabia a fost asuprită de statul român şi că alipirea nu a fost una benevolă.

"În 1918, la 27 martie, Moldova a fost cotropită de România Regală", susţine preşedintele "Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz.

În acelaşi timp, un şir de organizaţii nonguvernamentale şi partide politice extraparlamentare au organizat o acţiune de comemorare a membrilor Sfatului Ţării, care au votat acum 93 de ani Unirea cu România, după ce dimineaţa au depus flori la mormintele acestora. Aceştia au luat cu ei la cimitir drapelele Republicii Moldova şi România, sarmale şi vin. La eveniment au participat şi câţiva tineri din România care au spus că au venit la Chişinău special pentru a marca această zi împreună cu tinerii din Chişinău.

Tot ieri, aripa tânără a Partidului Liberal a anunţat că va deschide un fond pentru a instala pietre comemorative la mormintele celor care au semnat actul.

"Ne propunem ca cel puţin tânăra generaţie să fie informată despre adevăraţii noştri eroi", a spus vicepreşedinte OTPL, Ion Bargan.

Unii protestatari au venit cu mesaje mai directe. Spiritele s-au încins când în piaţă şi-au făcut apariţia susţinătorii Marii Uniri, care mergeau în Scuarul Teatrului de Operǎ şi Balet, unde mai apoi au încins Hora Unirii. Poliţiştii, însă, au avut grijă ca cele douǎ grupuri să nu se intersecteze.

Organizatorii celor trei proteste susţin că acţiunile lor au fost autorizate.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.