Satul devenit celebru prin oamenii săi (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Multe sate de pe teritoriul Republicii Moldova sunt necunoscute de însăşi conaţionalii noştri, însă când pomeneşti de personalităţile născute în acest sat, localitatea devine imediat cunoscută.

Acesta este şi cazul satului Ochiul Alb din raionul Drochia care a devenit celebră prin Nicolae Testimiţeanu care este originar din acest sat.

Aflându-se la conducerea Ministerului Sănătăţii în timpul dominaţiei comuniste nu şi-a pierdut demnitatea de basarabean şi nu a îngenuncheat în faţa fenomenului de rusificaţie a populaţiei. S-a îngrijit şi de satul de baştină, contribuind la construirea în sat a unui spital şi a unei şcoli.

Satul Ochiul-Alb este situat la nordul republicii la o distanţă de 10 km de centrul raional şi calea ferată, 180 km de capitala Republicii Moldova, oraşul Chişinău. Sat mare aşezat în valea cu acelaşi nume, între Mihăileni şi Nicoreni.
Legenda satului spune că în vremurile de demult pe întinderea satului se găseau câteva mlaștini adânci, iar negurile lor înghițeau adesea vieți de oameni și animale, astfel încât sătenii au hotărât să acopere hăurile morții cu lână de oaie. Ochiurile de apă, deasupra cărora mai puteau fi zărite insulițe de alb, au dat numele localității.

Conform datelor oficiale satul ar fi fost întemeiat în anul 1850, iar prima menţiune documentară a aşezării este făcută în 1750.

O altă mărturie a istoricului satului stau crucile misterioase de pe dealul din preajma satului, despre care nu se ştie aproape nimic, de unde sunt, cum au ajuns acolo şi cine le-a făcut.

Se presupune că teritoriul pe care astăzi se află satul Ochiul Alb ar fi fost moşia domnitorului Mihail Sturza, iar originea acelor cruci mai de piatră, din lipsa documentelor care ar vorbi despre ele, sunt legate de domnia acestuia.

Crucile rămân un mister al istoriei, ascunse parcă de ochii curioşi ai oamenilor în vârful dealului şi înconjurate de copaci şi tufişuri de netrecut. Poate nici nu vor să le fie descoperită taina, cine ştie?

Satul Ochiul Alb aşteaptă paşii călătorilor rătăciţi să-i descopere misterele, peisajele pitoreşti şi sufletul mare al localnicilor.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.