De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Satul Delacău din raionul Anenii Noi, a avut nenorocul să fie aşezat pe malul Nistrului, care a împărţit satul în două, un mal fiind în Moldova iar celălalt în Transnistria. Însă acest fapt nu ştirbeşte din frumuseţea locului şi malurile împădurite ale Nistrului, oferind satului un pitoresc aparte.
Satul Delacău este un sat frumos care atrage atenţia supra sa fiindcă este deţinătorul unui fenomen unic. În sat curg la vale şi alimentează lacurile din sat, trei la număr, izvoare frumoase şi miraculoase ce izvorăsc din pământ.
Unicitatea acestor izvoare constă în faptul că acestea au o temperatură anul împrejur. Apa cristalină şi limpede a izvoarelor are temperatura de 13 grade Celsius şi vara şi iarna. Toţi sătenii se alimentează cu apă de la aceste izvoare cu apă dulce şi gustoasă.
Satul Delacău a fost întemeiat la 2 iulie 1455. O legendă a locului istoriseşte că numele satului provine de la un boier Bilacău care pe timpul lui Alexandru cel Bun, a primit de la domnitor, ca mulţumire pentru slujba cinstită o moşie pe malul drept al Nistrului, pe care a construit o prisacă.
O altă legendă a satului spune că denumirea localităţii ar proveni de la rădăcina cuvântului „chei” (port mic) care era construit pe Nistru. Deservirea acestor chei necesita forţe de muncă, ceea ce a dus la stabilirea pe acest teritoriu a oamenilor şi formarea unui sat. Localnicii când erau întrebaţi de unde sunt spuneau că sunt de la Chei, ce a condus într-un final la denumirea Delacău.
Biserica satului cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” a fost ridicată din iniţiativa bătrânilor satului în anul 1991.
Frumuseţea localităţii este susţinută şi de landşaftul natural care constă dintr-un povârniş abrupt dintre lunca Nistrului şi un vechi platou sarmaţian. Are suprafaţa de 30, 5 ha şi o altitudine de 60 de metri. Prezintă un teren puternic accidentat cu denivelări spectaculoase şi extrem de pitoreşti.
În satul Delacău se înalţă spre cer şi o statuie dedicată domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt.
O călătorie de circa 70 de kilometri de la Chişinău vă va fi benefică mai ales că veţi admira frumuseţile naturii din Moldova.