Satul-sera din raionul Falesti

Locuitorii comunei Taxobeni din raionul Falesti sunt considerati drept cei mai iscusiti gradinari din regiunea de nord-vest a Republicii Moldova, transmite DECA-press.

Pentru aproximativ 80% din populatia celor doua sate ale comunei – Taxobeni si Grubna Noua – gradinaritul a devenit o afacere si, in cele mai frecvente cazuri, unica sursa de venit.

Majoritatea locuitorilor celor doua sate sunt someri, astfel incat, pentru multi, gradinaritul este unica sursa de existenta. Lasandu-si terenurile agricole in paragina, aproape toti satenii si-au construit pe langa case sere si au amenajat pepiniere. Serele sunt incalzite cu baligar care serveste si ca ingrasamant.

Primele venituri, satenii din comuna Taxobeni le obtin de pe urma vanzarii ridichii de primavara in luna martie, iar ultimele din vinderea curechiului de toamna.

Cel mai varstnic gradinar din comuna este Gheorghe Putintica, in varsta de 74 de ani. Batranul s-a specializat in cresterea rosiilor si are un venit anual de peste o mie de euro. Unii sateni mai tineri, insa, castiga anual sume de cateva ori mai mari.

Potrivit primarului comunei, Victor Onofrei, pana la instituirea regimului de vize de catre Romania, toxobenenii isi vindeau, preponderent, marfa in localitati de peste Prut, iar acum cei mai multi sunt nevoiti sa o vanda la pietele din Falesti si Ungheni. Cei care nu au timp pentru comert isi realizeaza legumele angro la Balti, Edinet si Otaci sau chiar de la poarta.

Satenii considera ca legumele lor sunt cele mai pure ecologic. Asta si pentru ca serele lor nu sunt incalzite artificial, ci cu ajutorul baligarului ingropat in sol, care de altfel este si singurul ingrasamant utilizat. Deoarece la Taxobeni oamenii nu prea au timp pentru cresterea vitelor, ingrasamantul natural este „importat” de prin satele vecine, gradinarii platind cate o suta de lei pentru fiecare caruta cu baligar. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.