De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Sibiul invită toţi iubitorii de teatru să vizioneze un spectacol, dar nu într-o sală de teatru după cum, probabil, v-aţi obişnuit, dar într-un vagon de tramvai.
Un tramvai mai deosebit face legătura dintre Sibiu şi Răşinari, România, fiindcă ne este un tramvai ce are funcţia doar de a transporta călători, ca orice transport urban, ci este un tramvai turistic, de altfel primul tramvai de acest fel în România.
Municipalitatea şi regia de transport public au hotărât introducerea acestei linii de tramvai pentru a face şederea turiştilor în Sibiu mult mai agreabilă. Pe parcursul acestei călătorii se străbate următorul traseu Sibiu – Pădurea Dumbrava – Grădina Zoologică – Muzeul Satului – Răşinari şi este parcurs în aproximativ 30 de minute.
Dar de mai bine de 5 ani de zile în acest vagon se mai joacă şi teatru. Prima piesă care s-a jucat, fiind şi unica până anul acesta, a fost „Un tramvai numit Popescu”.
Din luna mai 2011 repertoriul teatrului din tramvai s-a îmbogăţit cu încă o piesă, jucată în acest original decor, şi anume “Ispita Cioran”.
Piesa „Un tramvai numit Popescu”, piesă care a ajuns la cea de-a 68-a reprezentaţie în tramvai, a fost montată pentru prima dată, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru din 2006.
Spectacolele jucate în tramvai sunt foarte solicitate de către localnici şi oaspeţii Sibiului. Biletele se epuizează destul de repede. Aceste piese de teatru reprezintă un proiect de spectacole comunitare, itinerante, neconvenţionale, experimentale şi alternative ce au succes.
Tramvaiele care circulă în prezent au fost primite ca donaţie în 1995 din partea Elveţiei, fiind fabricate în 1950 şi reabilitate de compania de transport public.
Aceste tramvaie mai sunt folosite şi pentru închirierea de către grupurile de turişti, în cele două vagoane ale tramvaiului sunt disponibile 52 de locuri.
O piesă de teatru privită în astfel de decor ar putea avea mai mare rezonanţă pentru sufletul privitorului, prin însăşi stranietatea fenomenului. Încercaţi şi veţi vedea.