Școala lui Ștefănel
Aliona Russu este din Soroca. De trei ani este asistenta personală a feciorului ei, Ștefănel. „Până la 7 ani am fost mama lui. Îl îngrijeam 24 de ore din 24. Iar de când a venit la școală, lucrul meu are o altă denumire - de asistentă personală”, zâmbește femeia. Pare o luptătoare care poartă hainele unei mame. Nu a renunțat nicio clipă la copilul ei, care din primele ore de la naștere a fost numit un copil „mult prea fragil” și cu prea puține șanse de supraviețuire.
Hidrocefalie, spina bifida, displazie de șold… sunt doar câteva maladii pe care începe să le enumere Aliona Russu. Toate acestea nu-i permit să se deplaseze pe propriile picioare, să simtă când are nevoie să meargă la baie și nici să se bucure sau să se întristeze prea tare, ca să nu aibă o nouă criză de epilepsie. Anume de aceea copilul are nevoie mereu să o aibă pe mama prin preajmă.
Statul își propune ca până în 2027 cota copiilor cu dizabilități incluși în învățământul preșcolar să constituie 5% din numărul total de copii la acest nivel de învățământ, 3% din numărul total de copii/tineri incluși în învățământul profesional tehnic și 2% din numărul total de tineri din învățământul superior.
A discutat despre asta cu părinții celorlalți elevi din clasă, ca ulterior ei să vorbească cu copiii lor. „Și așa am început totul. Copiii din clasă l-au acceptat ușor. Au fost și lucruri mai puțin frumoase, când puteau să râdă că e nevoit să poarte scutece. Dar cu răbdare, cu explicații am trecut peste asta. Le-am spus: fiecare are nevoile sale. Unii nu pot fără dulciuri, alții sunt foarte atașați de părinții lor, dar Ștefănel are nevoie să poarte scutece, ca să poată trăi și ieși în societate, iar noi trebuie să-l acceptăm și sprijinim”, își amintește învățătoarea de clasele primare.
Însă și eroii simt uneori că nu mai pot. Lui Ștefănel îi este tot mai greu să petreacă ore în șir la bancă. Spatele propagă o durere care ajunge să-i țiuie în urechi. Iar medicii le repetă părinților să nu-l mai ducă la școală. «E prea mult pentru el!». Dar băiatul vrea să meargă la școală. „Aici mă simt bine. Aici mă simt fericit. Aici sunt prietenii mei și-mi place să învăț cu ei”, recunoaște el. Începe să râdă în hohote, când băieții se adună și-i ridică scaunul în brațe, ca să treacă cele zece trepte, pentru a ajunge la cantină, iar apoi la sala de sport.
În timp ce colegii lui Ștefănel au lecția de engleză, el lucrează cu profesoara de sprijin, Maia Jardan. Specialista lucrează la liceu cu copiii cu nevoi speciale din 2015. În prezent, spune ea, la liceu sunt 32 de astfel elevi. „Aici facem exercițiile care li se dau mai greu, conform observațiilor profesorilor”, explică specialista. Pe masă a pregătit mai multe foi cu texte pe care Ștefănel trebuie să le citească.
„Serile mă uit la breakdance cu scaun ca al meu. Apoi, încerc și eu. Deja pot face mai multe mișcări. Să știi că nu e greu, deși pare”, îmi spune Ștefănel, lăsându-se doar pe roțile din spate ale scaunului său. „Îmi place aici și nu vreau să absentez”, recunoaște el, ștergându-și broboanele de transpirație de pe frunte.
Text și fotografii de Tatiana Beghiu
Editare de Anastasia Condruc