Zeci de reprezentanţi ai Moscovei vizitează anual Tiraspolul, dar e pentru prima dată când în presa transnistreană se publică fragmente din mesajul unuia dintre ei. E adevărat că de data aceasta trimisul Moscovei, în rangul de preşedinte al Comitetului pentru afacerile CSI şi relaţiile cu ruşii de peste hotare, Alexei Ostrovski, a fost mult mai deschis, întâlnindu-se nu numai cu liderii separatişti, ci şi cu unele grupuri de deputaţi din “Sovietul Suprem”, purtând discuţiile în prezenţa jurnaliştilor transnistreni şi ruşi. Subliniind că prezintă nu numai punctul de vedere al Dumei de Stat, dar şi al administraţiei ruse, Ostrovski i-a îndemnat pe transnistreni să se dezică de ideea independenţei, “care nu duce nicăieri”, şi să se aşeze la masa tratativelor cu Chişinăul, pentru a elabora un acord “în pachet”, care să convină ambelor părţi. Potrivit lui Ostrovski, conducerea RM este dispusă să stabilească cu Transnistria relaţii federative şi să-i acorde dreptul de veto în chestiuni ce ţin de securitatea naţională, apărare, politică externă, statutul de neutralitate sau de aderare la vreo organizaţie politică, politico-militară sau economică (prin urmare, şi UE – n. n.). Deputatul rus le-a mai transmis transnistrenilor că Chişinăul este pregătit să discute despre participarea RM la GUAM şi despre statutul special al limbii ruse în cadrul RM unite. El a dezvăluit şi “îngrijorarea Moscovei” privind “posibila românizare” a RM unite, asigurându-i pe transnistreni că conducerea RM este preocupată şi ea de această chestiune, de aceea e posibilă stabilirea unor acţiuni concrete care să împiedice “românizarea Moldovei”. (Evident, Ostrovski n-a precizat în ce constă această periculoasă “românizare”.)
De asemenea, vorbind despre retragerea trupelor ruse numai după găsirea unei soluţii politice agreate de Chişinău şi Tiraspol, el n-a specificat dacă Voronin este de acord cu această poziţie.
Consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk a reacţionat imediat, declarând pentru NewsIn, citat de Unimedia, că „asemenea lucruri nu puteau fi spuse în cadrul întrevederii preşedintelui Voronin cu Aleksei Ostrovski" şi că asemenea informaţii sunt „nişte provocări venite de la Tiraspol şi sunt plasate în presă de către factorii care doresc torpilarea reglementării transnistrene”.
„Chişinăul a adoptat în 2005 Legea cu privire la principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene, care prevede acordarea pentru Transnistria a unui statut de autonomie, dar şi transparenţa procesului de negocieri, lege şi principii de care este hotărât să se ghideze şi în continuare. Este o poziţie solid garantată prin consens parlamentar la care nu vom renunţa”, a asigurat Mark Tkaciuk. „Această poziţie a noastră a fost prezentată şi argumentată şi la Bruxelles, şi la Moscova – noi spunem tuturor acelaşi lucru şi nu ne construim discursul în problematica transnistreană în funcţie de interlocutor”, a mai declarat pentru NewsIn consilierul prezidenţial. Potrivit oficialului, "plasarea în presă a unor asemenea intoxicări este doar în interesul celor interesaţi de torpilarea reglementării transnistrene şi a oricăror mişcări în această direcţie". (E grăitor faptul că Tkaciuk n-a dezminţit pasajul cu preocuparea conducerii RM faţă de “pericolul românizării”.)
Preşedinţia RM fiind prinsă cu minciuna, reacţia dlui Tkaciuk este de înţeles. Ostrovski însă păstrează tăcerea, ceea ce înseamnă că el nu consideră că presa transnistreană a denaturat spusele sale, care, fiindcă veni vorba, coincid, în unele puncte, cu cele publicate mai înainte de către ziarul moscovit “Kommersant”. De altfel, deputatul rus a repetat ideea expusă de Mark Tkaciuk ziarului “Kommersant” din 16 mai 2008, spunând că legea din 2005 privind principiile de bază ale reglementării transnistrene, adopată de Parlamentul din RM, îşi va pierde sensul, dacă Chişinăul şi Tiraspolul vor ajunge la un acord asupra reunificării RM. Cum poate o lege să-şi piardă sensul într-un “stat de drept”, decât numai printr-o decizie a Parlamentului?
Suntem motivaţi să credem că cel care minte este Mark Tkaciuk. Voronin le spune una moldovenilor şi cu totul altceva – ruşilor. Ostrovski a transmis cuvintele preşedintelui RM. Acest joc dublu îi permite lui Voronin, pe de o parte, să pretindă armura de “reunificator” în preajma alegerilor parlamentare, vorbindu-le moldovenilor despre faptul că l-a convins pe Putin să renunţe la federalizarea RM, iar, pe de altă parte, acceptând din nou, în taină, planul Kozak, el reuşeşte să menţină viu „focul” negocierilor transnistrene. Putin nu ar fi stat de vorbă cu el, dacă preşedintele RM ar fi declarat că vrea să reunifice ambele maluri ale Nistrului în baza legii din 2005. În discuţiile cu Moscova, Voronin îşi presară, probabil, cenuşă pe cap şi repetă mereu să i se dea o nouă şansă ca să semneze memorandumul Kozak. Ceea ce rămâne neclar, deocamdată, e de ce Moscova a decis tocmai acum să dea în vileag jocul dublu al lui Voronin? Este evident că, fără consimţământul Kremlinului, Smirnov n-ar fi îndrăznit să organizeze “scurgerea de informaţie”. Acest “gură-spartă”, Alexei Ostrovski, era însoţit de un funcţionar din secretariatul Consiliului de Securitate al Rusiei, care ar fi putut să-l tragă de mânecă pe deputat, dar nu l-a tras. A dorit Moscova să le arate moldovenilor faţa adevărată a lui Voronin sau doar să testeze reacţia moldovenilor la un eventual plan Kozak II? Sau şi una, şi alta? (Nicolae Negru) // JURNAL de Chişinău