SDC recomanda actiuni adaptate pentru asigurarea cu apa potabila

Biroul de Cooperare al Elveţiei pentru Republica Moldova (SDC) recomandă Guvernului R. Moldova să implementeze mai multe acţiuni corecte pentru ca pînă în 2015 mai mulţi locuitorii ai Moldovei sa aibă acces la apă potabilă prin reţea.

După cum transmite reporterul INFOTAG, în cadrul Forumului mondial al apei (World Water Forum), care se desfăşoară în perioada 16-22 martie la Istanbul, joi SDC a făcut o prezentare a situaţiei din Moldova în domeniul asigurării cu apă potabilă şi sanitarie, precum şi perspectivele în domeniu.

Thierry Umbehr, director rezident adjunct al SDC Moldova, a spus că la momentul de faţă 65% din locuitorii Moldovei ce locuiesc în sate nu au acces la apă potabilă, iar 95% la condiţii sanitare adecvate.

„În 2007 Guvernul Moldovei a elaborat o strategie de asigurare cu apă potabilă a populaţiei. Atunci s-a decis că populaţia va fi asigurată cu apă din rîurile Prut şi Nistru şi se planifică ca pe aceste două rîuri să fie amplasate pompe de asigurare cu apă şi de la ele să se construiască reţele”, crede Therry Umbehr.

El susţine că SDC recomandă să fie făcut un studiu (Masterplan), în baza căruia s-ar recomandat Guvernului să ţină cont de resursele de apă ce există în apropierea localităţilor, astfel încît acolo să se construiască pompe.

„Astfel, apa care va ajunge la consumatori va costa mai ieftin. Pe lîngă aceasta este necesar să se calculeze cît consumă gospodăriile, pentru ca să nu se pompeze mai multă apă decît este necesar, cum se întîmplă adeseori. De asemenea, bugetul naţional alocat pentru alimentarea cu apă şi sanitarie ar trebui sa crească pînă în 2015 de 4 ori, iar atragerea surselor externe de finanţare de la $12 mln. la $45 mln. Afară de aceasta, trebuie să se menţină toată infrastructura în stare operaţională.”, a spus el.

Umbehr susţine că, deşi recomandările au fost prezentate instanţelor specializate, acesta nu prea le-a luat în serios.

„O altă problemă în Moldova este faptul că domeniul asigurării cu apă şi sanitarie este administrat de cinci ministere, precum şi de Agenţia de stat „Apele Moldovei”, astfel încît nu este clar cine şi cu ce se ocupă”, a menţionat acesta.

Conform lui, SDC activează în Moldova de mai bine de 8 ani.

„În această perioadă noi am implementat proiecte de alimentare cu apă şi acces la sanitarie în şase raioane din Moldova. Aici am mai construit WC care corespund standardelor europene, dar şi am implicat beneficiari în construirea reţelelor de alimentare. Aceasta îi face mai responsabili. Bugetul total alocat pentru aceste proiecte a fost de 6,5 mln. euro”, a precizat el.

INFOTAG precizează: Experţii prezenţi la WWF recomandă populaţiei să pună apă în vase, care, amplasate la soare timp de 6 ore, devine perfect curată. Acest fapt se datorează razelor ultraviolete, care distrug bacteriile.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.