La patru luni distanță de la publicarea articolelor despre „psihosomatica pe Instagram” (partea I, partea II), am stat de vorbă cu deputata Liliana Grosu, despre când se prevăd modificările legislative care ar putea reglementa domeniul psihologiei. Liliana Grosu este și membră a Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Ea spune că există deja un draft al Legii Psihologului, iar pe 26 iulie 2023 acesta va fi prezentat pentru consultări publice.
„Este un proiect nou pentru Republica Moldova. Este un proces mai complex și trebuie să găsim cea mai potrivită formulă pentru țara noastră. Totodată, trebuie să luăm în considerare și niște standarde internaționale, europene. Astfel ca psihologii noștri să fie acceptați în comunitatea europeană a psihologilor. Deci, vrem să avem o lege relevantă, pentru standardele europene”, explică deputata.
Potrivit Lilianei Grosu, cel mai nereglementat domeniu este cel cu drept de liberă practică în psihologie. „Există sectorul public unde există niște reglementări și unde lucrează psihologi în sistemul educațional, medical, organizațional și altele. În sectorul privat există psihologi în regim salarial – care lucrează în organizații nonguvernamentale. Aici lucrurile nu stau atât de sălbatic ca în domeniul privat cu drept de liberă practică, unde deloc nu este reglementare”, explică deputata.
În proiectul legii există un capitol special pentru reglementarea activității psihologilor liber-profesioniști. „Și avem mai multe lucruri pe care urmează să le facem: Colegiul Național al Psihologilor, oferirea dreptului de liberă practică de către acest Colegiu și altele.”
De asemenea, asta înseamnă că persoanele care vor beneficia de serviciile psihologilor vor avea o anumită încredere că specialistul are competențele profesionale și este în drept să ofere servicii psihologice.
Condiții egale de activitate și profesionalizare
La sfârșitul lunii iulie va avea loc prima consultare publică. După colectarea feedbackului din partea comunității psihologilor, în septembrie, Liliana Grosu, autoarea proiectului de lege, consultată de comunitatea psihologilor, va veni cu a doua consultare publică. „Ne dorim prin octombrie să înregistrăm proiectul de lege și să-l susținem în prima lectură”, spune Liliana Gros. Legea Psihologului ar fi la a patra încercare de elaborare.
Deputata spune că se așteaptă la rezistență din partea psihologilor cu drept de liberă practică. „Psihologii care au pregătirea profesională pentru prestarea anumitor servicii vor ca oamenii să cunoască despre asta. Ei nu ar vrea să fie puși în situația în care și alți psihologi care nu au pregătirea profesională să presteze aceleași servicii. E vorba de condiții egale de activitate și profesionalizare”, explică deputata.
Pedepse pentru activitate ilegală
Dacă legea va fi votată și intră în vigoare, specialiștii care practică fără a avea studiile și pregătirea necesare „vor fi pedepsiți conform legii”, spune Grosu. „Dacă nu ai acreditare din partea colegiului psihologilor, tu nu o să poți pune pe Instagram că prestezi servicii”, adaugă deputata. Vor fi modificate mai multe acte conexe, inclusiv Codul Contravențional, pentru a introduce pedepsele.
„Așa se întâmplă și în alte ramuri. Dacă deschizi un magazin și nu ai dreptul să vinzi produse alimentare ești pedepsit. Deschizi un cabinet medical, dar tu nu ai drept să activezi ca medic. Tu nu ai diplomă, nu ai permisiunea de la Ministerul Sănătății, tu nu ai acreditarea organului specializat. Activitatea ta este ilegală”, explică Liliana Grosu.