Senatul francez a votat vineri nepopulara reformă a pensiilor, care a provocat o mişcare masivă de protest din partea populaţiei prin manifestaţii şi greve, generând importante penurii de carburant şi constituind cea mai mare criză în timpul mandatului prezidenţial al lui Nicolas Sarkozy, potrivit AFP.
Deja adoptat de Adunarea Naţională, proiectul de lege a fost votat de senatori /177 pentru, 153 împotrivă/. Votarea definitivă a textului ar urma să aibă loc miercuri, a declarat ministrul relaţiilor cu Parlamentul, Henri de Raincourt.
"Va veni o zi în care adversarii noştri de ieri ne vor fi recunoscători", a declarat înaintea votului ministrul muncii Eric Woerth. Această reformă va modifica vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani şi de la 65 la 67 ani vârsta de la care va fi posibilă obţinerea unei pensii complete.
Potrivit guvernului, aceste măsuri sunt indispensabile pentru păstrarea sistemului de pensionare prin repartiţie, în care pensiile sunt finanţate de lucrătorii activi, întrucât prelungirea duratei vieţii obligă angajaţii să muncească mai mult timp. Necesităţile de finanţare ale sistemului în absenţa reformei ar fi fost de aproape 44 miliarde de euro în 2018, potrivit experţilor.
Sindicatele, cărora li s-au alăturat tinerii, au lansat un apel la mobilizare pentru noi proteste a angajaţilor în 28 octombrie şi 6 noiembrie, fiind susţinute de doi francezi din trei /69 %/, potrivit unui sondaj BVA publicat vineri. De marţi, tineri şi studenţi vor defila în toată Franţa la apelul sindicatului loc UNEF, în pofida vacanţei şcolare.
Apelurile la grevă sunt urmate în special în sectorul strategic al energiei, cu sistarea activităţii în 12 rafinării ale Franţei şi blocarea depozitelor petroliere, provocând penurii de carburant în staţiile service şi încetinirea activităţii în numeroase sectoare.