Și șefii companiilor de stat vor decurge la economii/ ANALIZĂ

Companiile de stat și cele unde Guvernul are un aport majoritar în capitalul statutar, vor acorda un salariu mai mic directorilor. Această decizie a fost luată săptămâna trecută în Parlament. Cu toate că, la începutul anului trecut, Moldova a fost numit statul cu cele mai mici salarii din Europa, în octombrie, curent, a fost înregistrată o creșterea salariului mediu cu 10 % față de perioada semilară a anului trecut.

Mai puțini bani pentru directorii bugetari
Apropierea valorică a salariului unui director de cele a salariatului simplu în întreprinderile de stat de stat a fost votată recent în Parlamentul RM. Această decizie prevede faptul ca în întreprinderile ce aparțin statului, dar și în cele unde Guvernul este acționar majoritar, remunerarea directorilor nu va depăși trei salarii medii pe întreprindere, sau cinci, în cazul în care compania va înregistra profit.

Ca urmare a acestei decizii, salariile unora s-a diminua drastic. Drept exemplu, salariul directorului companiei Moldtelecom s-ar diminua cu 20 de mii de lei, însă oricum ar avea o valoare impunătoare, de 30 de mii de lei. Discriminarea s-ar lăsa mai puțin simțită și pentru cei de la Tutun CTC, acolo unde directorul are un salariu de 170 de mii de lei, sau de 21 de opri mai mare decât salariul unui angajat. Managerii, de asemenea, au fost incluși în categoria celor restricționați. Ei nu vor beneficia de prime mai mari decât șase salarii de funcție pe an, adică de două ori mai mici decât până acum. Deși proiectul propus de PLDM a fost aprobat în Parlament, decizia finală va fi luată de consiliile de administrare.

Din toată Europa, RM e cea mai zgârcită la salarii
Conform datelor unui studio elaborate la începutul anului current, Republia Moldova se află la coada clasamentului privind salriile minime din Europa. Cu 72 de euro, statul nostrum este plasat pe ultimul loc în acest clasament, realizat de către Federația Angajatorilor din Europa. Chiar și Grecia, o țară profund afectată de criză are un salariu minim de 751 de euro lunar, adică de 10 ori mai mare decât cel din Republica Moldova. De asemenea se anunță că salarii mici sunt acum și în Belarus- 90 de euro, Ucraina cu cu 95 de euro și Rusia cu 113 euro.

Cu pași mici, ne mișcăm înainte
Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în luna octombrie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3482,3 lei, înregistrând o creştere cu 10,1% faţă de aceeași lună a anului precedent. În sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit în luna octombrie curent 3192,0 lei, cu un plus de 14,2% faţă de octombrie 2011. În sectorul economic câştigul salarial a înregistrat 3615,3 lei crescând cu 8,6% faţă de octombrie 2011. Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2012 faţă de luna octombrie 2011.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare