Simbolul “revoluţiei de catifea” a murit (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Vaclav Havel, cel care a fost luptător aprig împotriva comunismului şi cel ce a lăsat în urma sa o Cehie liberă şi dezvoltată, a lăsat democraţia europeană orfană, în zorii zilei de 18 decembrie.

Principiile morale după care şi-a orientat întreaga sa viaţă au stat şi la baza conducerii Cehoslovaciei la început apoi a statului ceh liber din anul 1989 până în 2003.

„Tragedia omului modern nu este aceea că știe din ce în ce mai puțin despre rostul propriei sale vieți, ci că rostul acesta îl interesează din ce în ce mai puțin”, spunea Havel. Moralitatea cu care a condus Cehia şi cu care şi-a trăit viaţa nu a fost la modă şi nu va fi vreodată, mai ales pentru un om politic.

Cei care l-au cunoscut personal sau care i-au cunoscut faptele, l-au categorisit ca fiind un om politic şi nu un politician pentru că nu și-a asumat niciodată riscul de a nu-i lua în serios pe ceilalți – oamenii pe care ajunsese să-i reprezinte. Mare păcat că Moldova nu are parte de astfel de OAMENI POLITICI, dar este plină de politicieni, care îşi apără interesele, uitând completamente de cei care i-au ales.

Vaclav Havel, care a fost autorul „Antipoliticii” a fost ales de a deveni reprezentantul cel mai de seamă a politicii unei ţări. De ce? Fiindcă şi politica poate fi făcută cu suflet.

Premierul britanic David Cameron: "Europa are o datorie profundă faţă de Vaclav Havel care şi-a dedicat viaţa pentru cauza libertăţii umane. Comunismul a încercat să-l zdrobească, dar el nu a putut fi redus la tăcere".

Dar iată că boala de care era bolnav de ceva vreme, Havel, l-a redus la tăcere, dar să sperăm că ceea pentru ce a luptat o viaţă întreagă nu va putea fi redus la tăcere niciodată.

„Salvarea acestei lumi a oamenilor nu se află nicăieri altundeva decât în inima omului, în puterea omenească de a reflecta, în modestie și responsabilitate”, a fost crezul lui Havel.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.