Transportatorii ,,cuminți” sunt facilitați. Un nou regulament ce prevede acest lucru a fost înaintat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova în conlucrare cu Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova (AITA). Organizațiile anunţă despre lansarea noilor proceduri simplificate de vămuire pentru transportatorii de încredere, care va intra în vigoare anul viitor.
Beneficii condiționate
Agenţii economici credibili, care respectă cu strictețe cadrul legal, achită la timp taxele vamale, nu au comis fraude vamale, pot beneficia de un număr redus de controale în comparaţie cu cei din zona de risc. Printre acestea se numără simplificări precum traversarea frontierei vamale în regim prioritar, posibilitatea vămuirii mărfurilor la orice post vamal, exceptarea obligaţiei de cîntărire a mijlocului de transport, eliberarea certificatului de agreare timp de o zi lucrătoare, acordarea asistenţei, informaţii, consultaţii.
Candidați ai acestor înlesniri pot fi doar cei care nu au datorii în de bugetul de stat, manifestă solvabilitate, nu au încălcat lesilația vamală în ultimii doi ani, este înregistrat în calitate de principal obligat în operaţiunile de tranzit, dispune de echipamente şi personal necesar pentru realizarea operaţiunilor de transportare a mărfurilor /cel puţin 5 unităţi de transport agreate pentru transportarea internaţională de mărfuri, angajaţii instruiţi cu privire la transportarea mărfurilor sub supraveghere vamală/.
Pentru a facilita trecerea frontierei de pe ambele părţi, Serviciul Vamal a iniţiat procedura de recunoaştere a statutului transportatorului de încredere la nivel bilateral cu autorităţile vamale din România şi Ucraina. Astfel, dacă transportatorul trecere frontiera în regim prioritar la ieşire din Moldova spre România sau Ucraina, vama statului vecin va putea asigura că acest coridor verde să fie valabil şi pe teritoriul său.
Spre binele transportatorilor sau a celui pesonal?
Noul regulament, pare a fi o cale verde pentru anumite afaceri. Deși, din 2010, până la acest moment, s-a făcut analiza problemelor care au stat la baza fraudelor şi s-au întreprins măsuri pentru profilaxie a încălcărilor procedurii de tranzit, acestea nu au dispărut.
Ce ne facem cu transportatorii care vor apărea peste noapte, doar ei cu siguranță nu au avt antecedente anteriorii 2 ani? Cum procedăm cu cei care au mai puțin de 5 unități de transport, dar întrunesc toate celelalte cerințe? Ne întrecem la capitolul reforme?
O nouă realizare la sfârșit de an
,,Procedurile simplificate sunt rezultatul consultărilor care au avut loc între Serviciul Vamal şi AITA pe parcursul ultimelor luni, reflectă viziunile comune ale vămii şi a transportatorilor şi reprezintă în esenţa, un punct de echilibru între măsurile de control din partea vămii şi interesele transportatorilor de a facilita la maxim procedurile de trecere a frontierei.”, anunță Serviciul Vamal într-un comunicat de presă.
Implementarea noilor facilităţi este posibilă şi datorită faptului că Serviciul Vamal la ziua de astăzi, dispune de toate instrumente şi tehnici necesare pentru a asigura o analiza eficientă a riscurilor şi a efectua controlul vamal pe principii de selectivitate. Vrem că credem, că drep o minune ăn noul an, acest regulament nu va crea condiții benefice dezvoltării corupției.