Centrul de telecomunicaţii speciale (CTS) al Serviciului de Informaţii şi Securitate contribuie activ, prin implementarea standardelor internaţionale, la eficientizarea şi perfecţionarea sistemului de asigurare a securităţii resurselor informaţionale în scopul contracarării pericolelor şi eventualelor atacuri la adresa securităţii ţării noastre.
În acest sens, în cadrul conferinţei de presă cu tematica „Centrul de telecomunicaţii speciale al SIS: cinci ani de activitate şi viziuni de viitor”, desfăşurată pe 20 martie curent, conducerea Centrului a aprobat Strategia respectivei subdiviziuni a SIS pentru viitorii 4 ani.
Potrivit directorului CTS al SIS, Alexandru Donos, asigurarea securităţii sistemelor şi resurselor informaţionale ale Republicii Moldova, elaborarea unei reţele unice informaţionale guvernamentale protejată, crearea centrului operativ pentru apeluri de urgenţă „112” şi a sistemului protejat de schimb informaţional transfrontalier au constituit realizările de bază ale Centrului în cei 5 ani de existenţă.
În acest sens, Republica Moldova, pentru prima dată în spaţiul CSI şi Europa de Est, a reuşit să conecteze într-un sistem unic funcţional de telecomunicaţii toate organele administraţiei publice cu subunităţile lor teritoriale.
Tot în aceşti 5 ani, CTS a creat un centru autorizat pentru utilizarea şi verificarea semnăturii digitale în paşapoarte şi alte documente de călătorie care conţin date biometrice suplimentare. De asemenea, în scopul perfecţionării sistemului de asigurare a securităţii resurselor informaţionale de stat al autorităţilor administraţiei publice în reţeaua Internet, SIS, împreună cu Ministerul Dezvoltării Informaţionale, a elaborat soluţia tehnică complexă a sistemului de măsuri primordiale privind protecţia resurselor informaţionale publice de stat în reţeaua Internet.
Spre exemplu, cele mai importante măsuri implementate de CTS în domeniul asigurării securităţii resurselor informaţionale au fost protejarea canalelor interdepartamentale, protecţia staţiilor de lucru ale funcţionarilor de stat şi desfăşurarea unui sistem de reţele de ecranare şi sistemelor de protecţie împotriva software-spion. Realizarea acestor sarcini va permite funcţionarilor publici care utilizează în lucru calculatoarele şi software să se simtă la fel de confortabil şi protejaţi, precum în timpul utilizării dispozitivelor ce se alimentează din reţeaua electrică.