Situaţia internă a statelor Parteneriatului Estic discutată la Tallinn

Reprezentanța Comisiei Europene în Estonia a găzduit o conferinţă cu tematica Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studii de Securitate Estonian, Centrul pentru Parteneriatul Estic Estonian şi Şcoala Diplomatică din Estonia. S-a pus în disucţie situaţia la zi din statele Parteneriatului Estic în preajma evenimentului de la Vilnius, în special în ţara noastră, dat fiind faptul că unul dintre moderatori a fost Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Repuiblica Estonia, Victor Guzun. A fost o prezentare a 3 ambasadori, care reprezintă troica europeană, în mod special, preşedinţia lituaniană a UE, ambasadorul Greciei, dar şi ambasadorul Poloniei, ţara care a lansat împreună cu Suedia această iniţiativă europeană – Parteneriatul Estic. Au fost prezenţi şi lideri ai think tank-urilor estoniene, ambasadori acreditaţi în Estonia şi reprezentanţi ai MAE de la Tallinn, mulţi jurnalişti.

„A fost o platformă perfectă pentru a enunţa, încă o dată, care sunt succesele Republicii Moldova în procesul de reformare internă în scopul aderării la UE şi care îi sunt aşteptările de la acest Summit. S-a reiterat că este vorba de parafarea Acordului de Asociere şi partea Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat şi înaintarea în dialogul pentru liberalizarea regimului de vize, astfel încât la Summitul de la Vilnius să fie încheiată a doua fază de implementare şi să fie recomandată statelor membre ale UE liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni…”, a menţionat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Repuiblica Estonia, Victor Guzun.

De asemenea, s-a discutat şi despre cooperarea în domeniul politicii de securitate şi apărare, despre asistenţa oferită R.Moldova de UE, aspecte energetice, de comerţ, transport şi alte priorităţi pentru ţara noastră în cadrul acestui Parteneriat.

Deşi există o presiune externă asupra statelor din Parteneriatul Estic, ambasadorii şi speakerii s-au axat, în primul rând, pe situaţia internă din statele Parteneriatului Estic, despre voinţa statelor suverane de a se integra în UE, dar şi despre alegerea pe care o pot face. În acest context s-a reiterat că Republica Moldova îşi implementeză cel mai reuşit reformele. Refetritor la presiunile externe, s-a discutat, în mod special, cazul Armeniei care a anunţat o schimbare de principiu a preşedintelui ţării. În rest, discuţiile au fost într-o tonalitate pozitivă, cu perspectivă optimistă pentru Republica Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, făcându-se referinţe la interacţiunea cu UE şi la îndeplinirea temelor pentru acasă, care au fost transmise fiecărei ţări din această platformă europeană.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.