Moldova.ORG – “Votul din 4 aprilie a fost o eroare, care a costat existenţa de mai departe a PSL”, a declarat la 7 aprilie, la PRO TV Chişinău, în cadrul emisiunii “În Profunzime”, fostul lider PSL, Oleg Serebrian. “La acel moment, scrâşnind din dinţi, personal, am crezut că aceasta este o necesitate”, s-a justificat şi fostul deputat creştin-democrat, Gheorghe Susarenco în cadrul aceleiaşi emisiuni. “În cazul în care preşedintele Voronin îşi îndeplinea promisiunile, era corect sau nu votul din 4 aprilie?”, se mai întreba Gheorghe Susarenco, fiind de părere că, în cazul în care Voronin şi-ar fi onorat promisiunile, votul din 4 aprilie ar fi fost unul corect. “Înţelegerile s-au dus la nivel de lideri de partid. Eu am aflat despre necesitatea votării cu o oră înainte de votarea propriu-zisă”, a mărturisit Gheorghe Susarenco.
“Dl Socor a fost de o insistenţă inimaginabilă în acel moment, bombardându-mă ore în şir cu telefoane despre necesitatea acestui vot”, a declarat Oleg Serebrian. Deputatul a mărturişit că a avut o singură întâlnire cu preşedintele Voronin. La respectiva întâlnire “a fost prezent şi preşedintele PPCD, Iurie Roşca şi un fost senator şi congressman american, John Conlan, care a jucat rolul de mediator întâi între PPCD şi PSL, pentru că ambele formaţiuni politice, într-un fel, se temeau să meargă la vot singure. Înţeleg că PPCD-ul, cel puţin aşa credem atunci, avea aceleaşi temeri”, a mai spus Oleg Serebrian.
“Vreau să vă spun că noi am luat decizia de a vota la Biroul Permanent al Partidului. Poziţia PSL a fost, în general, una foarte corectă şi deschisă. Spre deosebire de alte formaţiuni politice, care până pe 1-2 aprilie spuneau că nu votează nici în ruptul capului, noi, imediat după 6 martie, am spus că nevotarea preşedintelui poate duce la o criză politică. Noi nu vorbeam atunci de Rusia, de America, de Socor, de nu ştiu cine. Dar o criză politică era iminentă în societate. Din acest punct de vedere, decizia Biroului Permanent al Partidului a fost că votăm, dar să votăm un alt candidat. Un alt candidat fiind Ivanţoc. Era un candidat, să spun aşa, mai mult moral. Ceea ce vroiam noi să facem era să stricăm buletinele şi să scriem numele lui Andrei Ivanţoc, ceea ce am recunoscut, de fapt, şi în biroul preşedintelui Voronin. Eu n-am impus colegii mei să voteze, cel puţin pe doamna Holban. Ea a fost cea care a votat pentru Duca (Gheorghe Duca, preşedintele AŞM – n.r.)”, a mai declarat Oleg Serebrian.
Întrebaţi dacă este adevărat că votul din 4 aprilie a fost absolut necesar din cauza ameninţărilor care veneau din Rusia, aşa cum a afirmat Iurie Roşca, Gheorghe Susarenco a spus că el a aflat “despre aceste pericole cu mult după aceasta, când Roşca a vorbit despre ele în Parlament. La întrebarea cine a câştigat şi cine a pierdut în rezultatul votului de la 4 aprilie, Oleg Serebrian a declarat, ca, la acel moment, votul PSL n-a fost folosit de Vladimir Voronin, ci a fost folosit de alte partide, alţi parteneri de vot care au vrut să se asigure că nu sunt ei singurii care intră în cabina de vot. “Cel mai mult au avut de pierdut alegătorii partidelor care au votat pentru Voronin, ei fiind dezamăgiţi, fiind, practic, împroşcaţi cu noroi”, a mai declarat pentru PRO TV Chişinău Gheorghe Susarenco. — Moldova.ORG