Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, s-a pronuntat impotriva intentiilor Tiraspolului de a organiza un referendum ”in problema autodeterminarii populatiei”, in conditiile in care in regiune lipsesc institutii democratice si nu este asigurat dreptul la libera exprimare, la libera asociere, sunt subminate drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
Potrivit Serviciului de presa al Legislativului, Marian Lupu a afirmat in cadrul intrevederii cu seful echipei Adunarii Parlamentare a OSCE pentru R. Moldova, Kimmo Kiljunen, ca referendumul planificat de autoritatile de la Tiraspol nu va fi recunoscut. ”Aceasta actiune nu va fi recunoscuta de comunitatea internationala, dar va provoca tensiuni politice aditionale. Alegerile in Transnistria pot avea loc doar dupa o democratizare autentica si demilitarizare a regiunii in conformitate cu Planul Ucrainei si documentele aprobate de Parlamentul RM in vara 2005”, a spus speakerul.
In opinia speakerului, statutul propriu-zis al regiunii urmeaza a fi elaborat in cadrul dialogului delegatiilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dupa democratizarea si demilitarizarea raioanelor de est ale tarii. Marian Lupu a optat in acest sens pentru reluarea dialogului si a procesului de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol.
In acelasi timp, presedintele Parlamentului a respins acuzatiile Tiraspolului de blocada economica si a apreciat activitatea Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera, care contribuie la asigurarea unui control eficient si transparent la frontiera.
La randul sau, Kimmo Kiljunen a reiterat pozitia OSCE in sprijinul suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, precizand ca regiunea transnistreana poate beneficia doar de un statut juridic special in cadrul unei Moldove integre. // Reporter.MD