71% dintre femei și 86% dintre bărbații din Republica Moldova cred că cel mai important lucru pentru o femeie este să aibă grijă de casă și să gătească pentru familia ei. Asta arată datele unui studiu publicat recent de Centrul e Drept al Femeilor.
Un studiu aproape similar a fost realizat și în 2015. La 9 ani distanță, CDF și-a propus să identifice schimbările legate de egalitatea de gen care s-au produs în societate. De exemplu, procentul bărbaților care credeau în 2015 că rolul femeii este să aibă grijă de casă și familie era 91%.
Pe scurt despre câteva rezultate ale studiului:
- 21% dintre bărbați consideră că femeile ar trebui să tolereze violența pentru a-și menține familia.
- Fiecare al treilea bărbat și fiecare a treia femeie continuă să creadă că nu e viol dacă femeia are o reputație proastă sau e ușuratică.
- Scade numărul bărbaților (86% în 2015 vs 64% în 2024) care consideră că ei trebuie să aibă ultimul cuvânt în luarea deciziilor de familie.
- Cu 25% mai puțini bărbați și cu 28% mai puține femei consideră că bărbații ar trebui să se simtă jenați dacă nu pot avea erecție în timpul actului sexual.
- Din 2015 a crescut numărul bărbaților (91%) și femeilor (93%) care consideră că ambii parteneri trebuie să hotărască împreună ce tip de contracepție să utilizeze.
- Cea mai frecventă formă de violență online este controlul asupra telefonului sau calculatorului. Aceasta este raportată de 11% dintre bărbați și 16% dintre femei.
- Doar 11% dintre femeile supuse violenței în familie au apelat la serviciile de suport.
- Bărbații care au fost martorii violenței în familie în copilărie ajung frecvent să preia comportamentul în relații.
- Implicarea generală a taților în creșterea și educația copiilor are tendința de creștere, de la 55%, în anul 2015, la 68%, în anul 2024.
- Categoria de tineri 18-29 de ani înțeleg mai bine și corect aspectele legate de egalitatea de gen.
Schimbările care vizează egalitatea de gen
Sociologa Diana Cheianu-Andrei, coordonatoare studiului, spune că se aștepta la schimbări mai mari în ultimii 9 ani.
„Totuși, există câteva importante, cum ar fi implicarea taților în creșterea și educația copiilor. Asta s-ar putea datora inițiativei „Clubul Taților”, care s-a experimentat în anumite raioane din Republica Moldova în ultimii 5 ani și care a dat rezultate.
Am sperat că vor fi schimbări mai bune și pe domeniul de violență, inclusiv cel de responsabilități casnice.”
Enlarge

Sursa: Facebook UNFPA Moldova
Aceasta crede că cele mai eficiente metode pentru schimbare sunt lucrul față-n față, în comunitate sau în colectivele de muncă. „Persoanele din medii rurale, cu un nivel jos de educație, cu venituri foarte mici reprezintă grupuri spre care ar trebui să ne îndreptăm atenția dacă vrem să realizăm schimbări”, declară Cheianu-Andrei.
Studiul „Bărbații și Egalitatea de Gen” a măsurat atitudinile bărbaților și a femeilor pe patru dimensiuni:
- Domeniul violenței pe bază de gen
- Domeniul relațiilor sexuale
- Domeniul sănătății reproductive
- Domeniul responsabilităților casnice în viața de zi cu zi a familiei
Conform datelor, domeniul violenței în bază de gen este cel mai bine înțeles de către femei și bărbați.
La studiu au participat 1529 de persoane, 1014 bărbați și 515 femei, cu vârsta între 18-59 de ani din toate raioanele țării. Studiul complet poate fi consultat AICI.