SUA declară război Elveţiei pe „frontul bancar”

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Procurorul general adjunct al SUA, James Cole, a transmis o scrisoare autorităţilor de la Berna, prin care cere detalii despre conturile americanilor în băncile elveţiene.

Dacă nu primeşte aceste date, SUA va acţiona în justiţie zece instituţii de credit din Elveţia, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Oficialul american solicită prezentarea detaliată a “unui număr semnificativ de conturi”, scrie publicaţia Sonntags Zeitung, notând că autorităţile SUA sunt pregătite să cadă la înţelegere cu Elveţia.

Un reprezentant al departamentului elveţian pentru afaceri financiare internaţionale a declarat că Elveţia este în dialog cu autorităţile americane, refuzând să comenteze pe tema scrisorii primite de peste Ocean.

“Căutăm o soluţie în baza legilor existente”, a arătat el.

Pentru a ieşi din impas în negocierile cu SUA, Elveţia a propus luna trecută să ofere date pe grupuri de clienţi, în baza unui nou tratat bilateral de taxare şi în pofida secretului bancar strict practicat de băncile elveţiene.

SUA face presiuni pentru a obţine mii de dosare ale clienţilor americani din băncile elveţiene, aşa cum a reuşit anul trecut, când Elveţia a permis grupului UBS să ocolească secretul bancar pentru a prezenta autorităţilor de la Washington 4.450 de conturi, evitând astfel acţiuni în justiţie.

Elveţia a încheiat în luna august acorduri cu Germania şi Marea Britanie prin care va taxa banii depuşi în băncile locale de clienţii din cele două ţări. O propunere similară a fost respinsă de Washington.

Băncile din Europa riscă să fie preluate de autorităţi, dacă vor încălca standardele impuse de lege, au relatat anterior surse oficiale de la Bruxelles, citate de agenţia de presă Karadeniy Pres.

Avertismentul vine din partea Comisiei Europene, care a elaborat un nou act legislativ privind reglementarea sectorului bancar european.

Proiectul de lege, numit Cadrul Uniunii Europene pentru Managementul Crizelor în Sectorul Financiar, prevede că autorităţile de reglementare a instituţiilor financiare vor avea dreptul de a suspenda plata dividendelor sau de a concedia directori de bănci care vor încălca standardele de capital şi nu vor prezenta un plan de reabilitare credibil.

Numirea unui manager extraordinar nu va afecta în niciun fel drepturile acţionarilor, se mai menţionează în document.

Iniţiativa legislativă vine la scurt timp, după ce în septembrie băncile au fost practic obligate să-şi dubleze capitalul minim necesar.

Potrivit noilor cerinţe, băncile ar putea fi obligate să-şi vândă activele riscante, dacă nu deţin capitalul minim necesar.

Analiştii europeni spun că guvernele europene au cheltuit 530 de trilioane de dolari pentru sprijinirea sectorului bancar în timpul crizei şi caută în prezent garanţii pentru ca situaţia să nu se repete.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare