Veaceslav Negruță: „vorbim despre o economie în care funcționează legea”.
Pe 31 martie deputaţii urmează să examineze şi să supună votului în ultima lectură Legea bugetului pentru acest an. La finele săptămânii trecute majoritatea parlamentară a aprobat cifrele de bază la venituri, cheltuieli şi deficit. Opoziţia comunistă a criticat dur bugetul şi politica bugetar-fiscală, votând împotrivă. Coaliţia de guvernare a promis să adopte toate legile bugetare până la sfârşitul lunii ca de la 1 aprilie să poată fi indexate pensiile, iar Fondul Monetar Internaţional să aprobe pe 8 aprilie o nouă tranşă de 77 de milioane de dolari din împrumutul pentru Moldova. Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, este invitatul Europei Libere.
Europa Liberă: S-au calmat spiritele sau aceeaşi atmosferă va domina în Parlament şi la adoptarea în lectura finală a bugetului, cu dispute aprinse, cu mari confruntări?
Veaceslav Negruţă: Dispute posibil să fie, vor fi discutate alte detalii ce ţin de lectura a 3-a bugetului pentru 2011. Important este să fie încheiat procesul respectiv în termenii stabiliţi, ca să putem trece la executarea acestui buget.
Europa Liberă: Şi totuşi, dacă deputaţii din coaliţie au ajuns la un numitor comun şi au votat în 2 lecturi Legea bugetului, haideţi să vedem de ce PCRM, partidul din opoziţie, ramâne la părerea că proiectul legii bugetului de stat a fost elaborat pentru a îndestula cerinţele emisarilor europeni. Cine insistă mai mult să avem bugetul pe care îl propuneţi? Cei din Occident sau noi, din interior, Ministerul Finanţelor şi deputaţii?
Veaceslav Negruţă: Noi avem nevoie de acest buget, si, de fapt, important este că atât la cheltuieli am reieşit din cadrul de resurse disponibile, şi nu la recomandarea cuiva. Este important să-ţi permiţi să poţi cheltui atât cât ai. Şi în caz dacă e nevoie şi de un împrumut, este important să ai de unde să-l iai, la condiţii foarte bune, ca să nu afecteze cumva capacitatea de a întoarce acest împrumut.
Europa Liberă: Deputaţii comunişti se arată îngrijoraţi că se va majora în continuare datoria externă a Republicii Moldova în premieră, cu 1,3 miliarde de dolari.
Veaceslav Negruţă: Nu este adevărat, pentru că datoria externă, dacă vorbim de cea externă, pe parcursul anului va creşte doar cu 100 de milioane de dolari. Iar dacă raportăm la PIB, vom vedea ca în 2011 această datorie va fi în descreştere. Asta vorbeşte despre multe. Dacă cineva vrea să vorbească în termeni pur economici, asta înseamnă de fapt că putem împrumuta relativ ieftin, putem direcţiona banii respectivi pentru a dezvolta proiecte, inclusiv de infrastructură socială rurală, care ulterior să aducă capacitate nouă pentru buget, ca să întoarcem şi datoriile luate. Ceea ce nu au avut comuniştii în ultimii ani. Au fost total izolaţi, politica lor de izolare a ţării s-a soldat cu un fiasco, cu un eşec total.
Europa Liberă: Proiectul bugetului elaborat de Guvern şi discutat în Parlament a pus pe jar, să zic aşa, autonomia gagauză. Comratul sugerează că autorităţile regiunii au fost neglijate de Ministerul Finanţelor şi chiar vă acuză de tentativă de subminare economică a autonomiei găgăuze. Aveţi ce le răspunde?
Veaceslav Negruţă: Da, cu siguranţă. Nici nu poate fi vorba de subminare economică, dacă vorbim de revizuirea cadrului macroeconomic, în baza căruia s-au făcut ultimele ajustări la proiectul bugetului; trebuie să pornim de la ideea că autonomia, în urma acestor ajustări, va avea venituri adiţionale, care vor servi ca sursă de finanţare a cheltuielilor. Este adevărat, cu un mic minus la subvenţii din partea bugetului de stat, din simplu motiv că sunt venituri mai mari. Dar asta se întâmplă în toate raioanele care sunt beneficiare de transferuri de la bugetul de stat.
Noi avem grijă ca situaţia economică în toate raioanele, inclusiv şi Găgăuzia, să fie asigurate, pe de o parte cu venituri proprii, pe de altă parte insuficienţa să fie acoperită prin transferurile de la bugetul de stat. Iar cât priveşte că a fost ignorată şi nu a participat la discuţii este o minciună. De fapt o să avem discuţii pe parcursul acestei săptămâni cu administraţia de la Comrat, pentru a explica de fapt, că au fost parte a întregului proces de elaborare a bugetului, iar reprezentantul Găgăuziei este şi membru al Guvernului.
Europa Liberă: Administraţia de la Comrat spune că va fi pusă in imposibilitatea de a plăti chiar salariile profesorilor.
Veaceslav Negruţă: Nu este adevărat, este nevoie acum, după aprobarea bugetului de stat, autonomia să-şi rectifice bugetul, să majoreze partea de venituri asigurată prin acest nou cadru macroeconomic, şi să diminueze acea sumă de 16 milioane, dacă nu greşesc, suma transferului de la Chişinău spre Comrat. Toate plăţile la cheltuieli vor fi acoperite cu venituri necesare.
Europa Liberă: Totuşi, până la urmă, acest proiect de lege este unul social?
Veaceslav Negruţă: Da, este adevărat. Dacă vorbim despre bugetul public naţional, peste 70 la sută din cheltuieli sunt cheltuieli cu caracter social. Am zis-o şi cu alte ocazii. Suntem sortiţi să avem buget social înca în următorii 3-5 ani.
Europa Liberă: Dar se propune reducerea a 20 de mii de locuri de muncă bugetare? Am auzit-o de la deputaţii comunişti.
Veaceslav Negruţă: Nu este adevărat. Deputaţii comunişti mai fac abuz de expresii dure, neacoperite ca prevederi legale. Dar este vorba despre reducerea numărului de unităţi, ceea ce înseamnă locuri vacante, care există azi în sistemul public. Este adevărat, avem mai multe vacante, peste numărul necesar. Şi atunci, locurile vacante sunt vizate.
Europa Liberă: Aţi redus şi subvenţiile în agricultură cu peste 150 de milioane de lei.
Veaceslav Negruţă: Nu le-am redus. Subvenţiile nu înseamnă numai fondul de subvenţionare. Subvenţii înseamnă şi facilităţi fiscale, înseamnă şi fonduri de subvenţionare, înseamnă şi alte 50 de milioane care vin sub formă de serviciu anti-grindină, şi alte 200 de milioane, care înseamnă proiecte şi programe direcţionate în agricultură şi în domeniul rural. De fapt, mijloacele care vor intra anul acesta în sectorul respectiv vor fi mai mari decât cele care au fost anul trecut, doar că diferenţa este că nu doar fondul de subvenţionare reprezintă suvenţiile agricultorilor.
Europa Liberă: Şi pentru că aţi stabilit introducerea unui nou impozit indirect, începând cu anul viitor, care va taxa cheltuielile persoanelor fizice, provenite din venituri nedeclartate, acest plafon stabilit, de un milion de lei, al cheltuielilor netaxabile, pentru a nu-i afecta pe moldovenii beneficiari de remitente din străinătate, să ne spuneţi cine sunt milionarii care vor fi impozitaţi?
Veaceslav Negruţă: De fapt nu este un nou impozit indirect. E vorba despre nişte metodici şi instrumente indirecte de estimare a veniturilor şi proprietăţilor care urmează a fi impozitate. Din start, ideea a vizat şi vizează milionarii, dacă să spunem foarte simplu, cei care deseori, din păcate, evită sistemul fiscal: au proprietăţi şi venituri nedeclarate, şi nu plătesc impozitele cuvenite. Din păcate s-a ajuns la necesitatea de a specifica 1 milion şi 300 de mii despre care vorbiţi dumneavoastră, deşi nu era cazul, pentru că la etapa aceasta este vorba despre principiul de a face ca toţi să-şi plătească impozitele, pe de o parte de a avea venituri adăugătoare la buget, pe de altă parte, şi milionarii să platească impozite.
Europa Liberă: Haideţi să ne referim la un caz concret. Am un frate care munceşte peste hotare, da? El îmi oferă 100 de mii de dolari, pentru ca să-şi procure o casă. Banii îi iau eu, casa o cumpăr eu. Cum achită şi cine achită impozitele?
Veaceslav Negruţă: Dvs., ca şi persoana care aveţi venit şi pentru care plătiţi impozite, nu aveţi nici o treabă cu banii respectivi. Dacă dvs. îi luaţi de la frate, puteţi face şi un act de împrumut şi atunci nu este vizată suma respectivă, pentru că aveţi un act fixat la notariat, ca împrumut luat de la un frate care munceşte peste hotare.
Europa Liberă: Şi dacă nu am acest act?
Veaceslav Negruţă: Noi totuşi vorbim despre o economie în care funcţionează legea. Trebuie să ne mişcăm în direcţia în care tot ce ţine de relaţii financiare, chiar între neamuri, trebuie să fie documentate, ca să nu apară complicaţii ulterior. Dar ceea ce voiam să zic este că toate detaliile respective, ele urmează, inclusiv şi sumele acestea care au apărut, de 1 milion şi 300 de mii, urmează să fie incluse într-un proiect de lege care va fi prezentat către 30 septembrie deputaţilor. Doar în baza acestei legi, începând cu anul viitor vor fi aplicate aceste metode şi instrumente indirecte de estimare a veniturilor.
Din păcate, mesajele trimise atât de opoziţie, dar şi de către unii colegi din alianţă, au fost total eronate, în încercarea de a spune că uite şi cei care muncesc peste hotare vor fi vizaţi de această lege. Din start, ceea ce ne-am propus ţine de milionari, de oameni cu venituri şi proprietăţi, care nu plătesc impozite. Nu este un impozit adiţional. Sunt metodici care ne permit să indentificăm oamenii care nu plătesc.
Europa Liberă: Deci e pentru anul viitor, o să vedem cum se va derula acest aspect al problemei, pentru că, totuşi, mai ramân semne de întrebare.
Veaceslav Negruţă: Avem încă jumate de an înainte, ca să dăm răspuns la toate întrebările.
Europa Liberă: Ce se va întâmpla cu cursul leu-dolar?
Veaceslav Negruţă: Aşa cum a fost construit bugetul, avem o cifră de 12,4 lei per dolar, prognoza în baza căreia am pornit.
Europa Liberă: Dacă rata de schimb a leului va oscila periodic?
Veaceslav Negruţă: Fluctuaţii pe parcursul unui an tot timpul se întâmplă, dar de la prognoza aceasta am pornit.
Europa Liberă: Să vă întreb foarte sincer, FMI o să vă facă probleme? E altceva decât ce aţi negociat cu FMI?
Veaceslav Negruţă: Proiectul de buget cu care am venit în Parlament, proiectul de pachete de modificare a legislaţiei bugetar-fiscale, se înscrie în conceptul nostru de promovare a politicilor în 2011, şi este în concordanţă cu acele discuţii pe care le-am avut şi cu Fondul. Adică avem mai mulţi parteneri, care vin cu susţinerea bugetară de care nu prea avem nevoie în acest an.
Europa Liberă: Dar sunt dereglări de la ceea ce aţi negociat şi ceea ce vom avea în ultimă instanţă, după ultima aprobarea în lectura a 3-a a bugetului?
Veaceslav Negruţă: Deocamdată nu avem careva abateri esenţiale, care ar necesita clarificări cu FMI.
Europa Liberă: Finanţarea externă nu va întârzia?
Veaceslav Negruţă: Eu sper că nu vom avea surprize la votarea în a 3-a lectură a bugetului, şi nu ar trebui să avem nici surprize cu partenerii noştri, pentru că am dat dovadă că suntem parteneri credibili.
Europa Liberă: Ziceam că trebuie să fie votate la pachet toate cinci legi, da?
Veaceslav Negruţă: Este adevărat, mai este Legea cu privire la fondul social, fondul de asigurări în medicină, care urmează în ziua de marţi, şi inclusiv un pachet de modificare la legislaţia cu caracter social; compensaţia socială care ulterior trebuie să fie achitată. Mai sunt încă trei legi, urmează dezbateri în Parlament.
Europa Liberă: Compensaţia socială o să o achitaţi pentru lunile ianuarie, februarie şi martie?
Veaceslav Negruţă: Exact, suma totală de 390 de lei pentru o persoană începând cu luna aprilie.
Europa Liberă: Pensiile şi salariile vor fi achitate la timp?
Veaceslav Negruţă: Aşa cum s-au achitat în 2010, fără întârziere şi în deplină măsură vor fi achitate şi în 2011.