Tarlev a apreciat nesatisfăcător situaţia în domeniul comerţului interor

Moldova.ORG — Primul-ministru a apreciat nesatisfăcător situaţia în domeniul comerţului interor, menţionând că pe piaţa internă deocamdată nu este creat un sistem eficient de comerţ, nu sînt apărate integral drepturile consumatorilor, nu sînt create condiţii adecvate de lucru pentru comercianţi, nu este asigurată circulaţia transparentă a banilor.

Potrivit serviciului de presă al executivului, declaraţii in acest sens, Tarlev a făcut în cadrul unei şedinţe în cadrul căreia au fost discutată elaborarea unor reguli clare de activitate în domeniul comerţului interior.

Primul-ministru a salutat acţiunile întreprinse de Ministerul Economiei în vederea implementării reformei în sistemul de comerţ, reformei regulatorii, precum şi de simplificare a modalităţii de evidenţă contabilă.

De asemenea Premierul a solicitat Ministerului Sănătăţii elaborarea unui plan de acţiuni de apărare a drepturilor consumatorilor şi implementare a unei metodologii noi de monitorizare a activităţilor în domeniul comerţului interior.

Vasile Tarlev a accentuat necesitatea minimalizării numărului de controale efectuate asupra agenţilor economici, dar cu înăsprirea pedepselor aplicate în cazurile de încălcare a legislaţiei. „Cer de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul fiscal să nu majoreze numărul de controale, ci să se concentreze asupra monitorizării calităţii produselor puse în vânzare”, a specificat şeful Executivului.

Şeful Cabinetului de Miniştri a salutat elaborarea de către Ministerul Economiei şi Comerţului a proiectului de lege cu privire la comerţul interior în redacţie nouă, menită să creeze o bază normativă mai transparentă şi eficientă în domeniul vizat, care să corespundă standardelor internaţionale. Totodată a fost menţionată necesitatea perfecţionării acesteia şi consultării cu toţi factorii implicaţi în procesul comerţului interior, inclusiv societatea civilă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare