Ţeava pentru Gazoductul Iaşi-Ungheni n-a ajuns încă pe şantier

Ţeava pentru Gazoductul Iaşi-Ungheni nu a ajuns încă pe şantier. Potrivit publicaţiei Adevărul, companiile care au câştigat licitaţia de construcţie a conductei aşteaptă decizia Guvernului privind scutirea de taxele vamale.

Autorităţile spun că totul decurge conform planului. Dacă pe şantierul din apropiere de Iaşi a ajuns deja ţeava necesară pentru demararea lucrărilor, la Ungheni aceasta deocamdată nu este. Săptămâna trecută a avut loc prima întâlnire a administraţiei publice locale cu reprezentanţii companiilor responsabile de implementarea proiectului de construcţie a gazoductului.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional Ungheni, şedinţa „a purtat un caracter de familiarizare cu situaţia actuală, cu activităţile care au fost întreprinse până acum şi cele ce urmează de efectuat“. Responsabilii au discutat despre acordarea unui spaţiu pentru depozitarea materialelor de construcţie, asigurarea cu pază a şantierului, respectarea programului de inspecţii, organizarea cazării.

Oficialii de la Ministerul Economiei susţin că totul decurge conform planului şi procedurilor standard. „La următoarea şedinţă de Guvern, va fi propusă spre aprobare o hotărâre privind acordarea unor înlesniri fiscale şi vamale pentru firmele de construcţii. După aceasta, companiile vor putea aduce tehnica şi materialele de construcţie şi să demareze lucrările“, a declarat Tudor Copaci, viceministrul Economiei, pentru publicaţie.

Totodată, acesta a asigurat că companiile au suficient timp pentru a executa lucrările pe segmentul din Republica Moldova. "Termenul-limită este 31 martie 2014. Mult mai restrânse sunt termenele pentru segmentul din România“, a adăugat el.

Menţionăm că gazoductul Iași-Ungheni va conecta rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova și va transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Conducta de gaz va avea o lungime de 43,2 kilometri, dintre care circa 11 kilometri pe teritoriul țării noastre. Construcția gazoductului are drept scop consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare