The Jamestown Foundation: Cazacii ruşi din Comrat – o provocare pentru integritatea Moldovei

Apariţia unui detaşament de cazaci ruşi în Găgăuzia nu numai a pus în gardă localnicii, dar şi denotă eforturile Moscovei de a folosi găgăuzii, alături de populaţia din Transnistria, împotriva guvernului de la Chişinău, scrie The Jamestown Foundation. Prezenţa cazacilor incită la un joc periculos care ar putea duce la escaladarea unor conflicte interne serioase, pe care guvernul rus ar putea să le exploateze.

Conform sursei, cazacii etnici ruşi au apărut în Comrat acum două săptămâni. Ei au solicitat înregistrare în calitate de organizaţie publică la Ministerul Justiţiei şi şi-au declarat intenţia „de a păstra patria” prin orice mijloace.

Drept răspuns, găgăuzii, în special veterani ai războiului de pe Nistru, s-au revoltat, considerând acest fapt drept ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a ţării. Plângerile acestora au determinat Adunarea Populară să emită o denunţare a celor care au criticat apariţia cazacilor ruşi în Comrat. Pretenţiile grupului de veterani că cazacii ruşi care au venit în Comrat „ameninţă independenţa, securitatea şi integritatea teritorială a ţării sunt, cel puţin, ciudate”, declară Adunarea Populară. Aceasta îndeamnă populaţia Republicii Moldova „să condamne atacurile extremiste ale pseudo-patrioţilor, care, de fapt, prin sprijinul lor pentru apropierea de România, reprezintă o ameninţare reală pentru independenţa şi integritatea teritorială a republicii”.

The Jamestown Foundation notează că situaţia reală diferă de cea descrisă de către legislatorul găgăuz. Conform sursei „apariţia unui grup armat pe un teritoriu care este unul dintre cele mai înarmate în Europa, reprezintă practic o invitaţie la violenţă, care ar putea duce la instabilitate”.

Sosirea cazacilor ruşi în Găgăuzia are legătură cu Transnistria în primul rând. Oficialii din Tiraspol speră să obţină cât mai multe concesii de la guvernul central şi chiar să-l forţeze să accepte separarea Transnistriei de restul Moldovei drept fapt împlinit, se declară în articol.

Conform sursei, cazacii ruşi ar putea face ceea ce oficialii ruşi nu pot. În cazul destabilizării situaţiei, oficialii ruşi pot folosi această pirghie împotriva Chişinăului, influenţînd puterea decizională în Transnistria sau determinînd guvernul Republicii Moldova să se întoarcă în direcţia Moscovei mai degrabă decât spre Vest.
  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.