Țigări "înghețate" la granița Republicii Moldova

În prima săptămâna a anului 2013, traficul ilicit de țigarete nu este ceva străin nici pentru comercianți, și nici pentru colaboratorii serviciului vamal. Cu noroc și profesionalism au fost reținute sute de mii de pachete de țigări și cauzate „daune” coercianților în marime de peste 1 milion de euro.

Milioane fugind din țară
Numărul fraudelor depistate la început de an este deja înfricoșător. Odată cu contraband dispare și TVA –ul, și taxele vamale, bani, care de altfel, ar fi trebuit să contribuie al Bugetul de Stat. Mai jos urmăriți fraudele depistate în prima săptămâna a anului 2013. Ne rămâne să visăm că numărul tentativelor de contrabandă egalează numărul cazurilolr depistate.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a realizat o captură deosebit de semnificativă de contrabandă  cu ţigări, care se estimeaza la circa 1 mln. de Euro la Postului vamal Leuşeni- Albiţa. Conform comunicatului de presă al serviciului Vamal, „datorită mecanismelor de contracarare a traficului ilicit la frontiera moldo-română, în dimineaţa zilei de 5 ianuarie 2013, a fost stopată tentativa de contrabandă cu ţigări în cantitate de circa 200 000 de pachete”, ceea ce ar însemna 4 milioane de țigarete. Această captură pare a fi cea mai mare „pradă” din acest an, de până acum.

Țigaretele erau transportate într-un camion marca „Scania" care tracta remorca de model „Krone" cu numere de înmatriculare poloneze. Mijlocul de transport era condus de doi cetăţeni ai Poloniei, cu vîrste de 38 şi 44 ani. Conform documentelor de însoţire, țigaretele erau tranzitate din Ucraina spre Ungaria drept „Plăci din beton armat". Acest tranzit internaţional a derulat sub supravegherea vamală de la Postul vamal la frontiera moldo-ucraineană Mirnoie-Tabachi. Colaboratorilor vamali le-au trezit suspiciuni atât forma stranie a plăcilor, cât și itinerarul nerentabil ales de transportatori.

În aceeași săptămână, la frontiera moldo-română a fost sistată trecerea frauduloasă peste frontiera de stat a circa 4000 ţigarete. În cazul în care acest lot de produse de tutungerie ajungea la destinaţie, piaţa neagră din UE, contravenienţii urmau să obţină un profit în jur de 1000 EURO. În procesul controlului bunurilor transportate într-un colet au fost depistate produse de tutungerie, 4000 bucăţi de ţigarete. Şoferul a declarat că nu cunoştea de faptul că în aceea cutie sunt ţigări, însă a fost obligat să achitate o amendă de 650 de lei.

În aceiaşi perioadă, la pista de control „ieşire autoturisme", a postului vamal Sculeni-Sculeni, pentru efectuarea controlului de rigoare s-a prezentat un autoturism de model „Audi A4" cu numere de înmatriculare de Iaşi, condus de un cetăţean al României. Comportamentul şoferului a trezit suspiciuni privind tăinuirea mărfurilor de la control vamal,, însă la întrebările adresate de colaboratorii vamali, şoferul a menţionat că doar a făcut plinul cu motorină şi are asupra sa 2 pachete de ţigări.Controlul minuţios al unităţii de transport, a confirmat riscul nedeclarării, fiind depistate 2000 bucăţi de ţigarete, cu timbrul de acciz al Republicii Moldova, care erau tăinuite şi dosite de controlul vamal în subwooferul acustic din port-bagajul autoturismului.

În primele zile ale anului, graţie acţiunilor de conlucrare între colaboratorii vamali şi poliţiştii de frontieră pe linia contracarării cazurilor de trecere a frontierei cu bunuri nedeclarate, în ultimele 48 de ore au fost depistate peste 70 mii ţigarete şi 42 litri de băuturi alcoolice.

Concomitent, în cadrul investigaţiilor s-a aflat că întreaga cantitate de ţigări, urma să ajungă pe piaţa neagră din UE şi şoferul avea să obţină un profit de peste 13 mii EURO.

În aceiaşi perioadă la punctul de trecerea frontierei de stat Ocniţa-Sokireanî (auto), pe sensul de ieşire din ţară, colaboratorii vamali şi poliţiştii de frontieră aflaţi în tura de serviciu au stopat o tentativă de trecere ilicită a 42 litri de băuturi alcoolice.

Pe acest caz uri de către Serviciul Vamal se iniţiează urmărire penală în baza art. 248 Cod penal (Contrabanda) în cadrul căreia va fi solictată asistenţa autorităţilor competente din țările vecine pentru a depista modul în care au ajuns acestea și la vama Moldovei.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare