În ultimele săptămâni, utilizatorii de TikTok vorbesc tot mai mult despre cum se lasă de țigările electronice sau vape-uri, îndemnându-i activ și pe alții s-o facă. Nu din cauza pericolelor pentru sănătate, dar ca formă de protest împotriva muncii forțate la care sunt supuși copiii și adulții din Congo.
„Probabil o să fie un șoc… dar mă las de fumatul vape-urilor”, declara într-un filmuleț o utilizatoare TikTok cu peste 700.000 de urmăritori. „Am aflat ce se întâmplă în Congo. Motivul pentru care au loc astfel de abuzuri sunt și țigările electronice, pe care noi le tot consumăm și aruncăm”, crede ea.
Sclavie modernă în Congo
Republica Democrată Congo (RDC) este unul din principalii producători de cobalt, revenindu-i circa 70% din extracția mondială al acestui metal. Este un metal folosit în toate dispozitivele electronice cu baterii de litiu: telefoane, computere, automobile electrice și, mai nou, țigări electronice.

Industria minieră din Congo este marcată de abuzuri față de oamenii care lucrează la dobândirea metalului. Din 2011, cererea mondială de cobalt s-a triplat. Creșterea cererii afectează oamenii care muncesc pentru remunerări infime într-o formă de sclavie modernă în minele din Congo, potrivit DW News. Mai mult de 40 000 de copii ar fi antrenați în industria minieră din statul african, raportează Amnesty International.

În unele regiuni din Congo extinderea suprafețelor exploatate pentru cobalt a dus la relocarea forțată a zeci de mii de oameni, scrie aceeași organizație. Pe lângă exploatarea copiilor prin muncă, strămutarea oamenilor prin violență, atingerea și inhalarea metalului sunt deosebit de nocive pentru muncitori. Lipsa îmbrăcămintei de protecție și a protocoalelor de siguranță în minele mari pun oamenii în pericol.
Cum consumul țigărilor electronice alimentează o industrie nocivă
Vape-urile, ca și alte dispozitive electronice, au baterii de litiu. Cel mai des acestea sunt aruncate după utilizare, pentru că nu pot fi reîncărcate. Potrivit unor estimări, peste 150 de milioane de țigări electronice ajung anual la gunoi în Statele Unite. Cu fiecare vape aruncat, metalele prețioase precum cobaltul se pierd în gropile de gunoi. Ca rezultat, industria minieră din țări exportatoare de cobalt se extinde pentru a asigura producerea de noi baterii. Odată cu ea, continuă abuzurile față de oamenii antrenați în industrie.
Citește și: Țigările electronice, ultimul răcnet printre tineri. Ce impact au pentru sănătate și mediu?

Sunt Gen Z mai preocupați de aspectul etic al produselor?
Pe hashtagul #freecongo poți găsi zeci de video-uri cu milioane de vizualizări, în care tinerii de pe TikTok protestează împotriva exploatării de cobalt din Congo. Țigările electronice au devenit obiectul criticilor pentru că, în comparație cu alte dispozitive, sunt un „moft” pentru care oamenii din Congo sunt abuzați sau mor, spune o utilizatoare. Povestind despre ororile din minele congoleze, tânăra conchide că „niciun fum sau plăcere din lume nu merită atâtea vieți distruse. Și spun asta ca un om care își adora vape-ul!”.
Mișcarea ia amploare și tot mai mulți utilizatori Tik-Tok povestesc despre alegerea de a se lăsa de fumat pentru a nu contribui la o industrie atât de nocivă. Un comentator scria că „nu mă las pentru mine, mă las pentru Congo!”. Astfel, tinerii modifică discuția despre renunțarea la vape-uri, transformând-o dintr-o alegere personală într-o acțiune colectivă pentru o cauză globală. Se pune accentul pe legătura dintre alegerile consumatorilor și impactul lor asupra comunităților vulnerabile, îndemnând oamenii să țină cont de aspectul etic al obiceiurilor lor.
Rezultatele unui studiu din SUA arată că generația Z (născută între 1997 și 2012), cei mai mari utilizatori de TikTok, e foarte preocupată de aspectul etic al pieței și își doresc să lase în urmă o lume mai bună. 84% din ei spun că pentru ei contează mult ca mărcile comerciale să aibă o poziție fermă cu privire la problemele sociale.
„Sentimentul de criză este foarte resimțit de această generație”, spune Jessica Taft, profesoară de Studii Latino-Americane Universitatea din California, a cărei activitate se concentrează pe viața politică a copiilor și tinerilor din America. „Amploarea crizei climatice, inegalitățile sociale profunde sunt amenințări existențiale pentru ei. Acestea modelează viziunile tinerilor asupra lumii și rolul pe care activismul și poziția morală îl joacă în viața lor”, conchide ea.