Tineri cercetatori nu sunt motivati financiar sa ramana in tara

Remunerarea este relativ mare pentru cercetatorii care se bucura de indemnizatii pentru titluri stiintifice si pentru vechime in munca, in timp ce salariul unui tanar cercetator nu este prea atractiv pentru a-l motiva sa se dedice in totalitate activitatii de cercetare, impunandu-l astfel sa-si caute alte surse de venit, arata studiul “Sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare si competitivitatea economiei moldovenesti” prezentat marti, 24 iunie la Chisinau.

Potrivit acestui studiu, chiar daca din anul 2004 au fost majorate salariile angajatilor din sector de circa 4 ori, salariul mediu lunar fiind de 584 lei in 2004 si de 2485 lei in 2007, nivelul de salarizare in institutiile din sector ramane, totusi a fi inca foarte redus.

Autorul studiului, Valeriu Ciorba a mentionat marti, 24 iunie in cadrul unei mese rotunde ca la momentul de fata, Republica Moldova dispune de un potential stiintific satisfacator care este reprezentat de circa 800 de doctori habilitati si aproximativ 5 600 de doctori in stiinte. Potrivit lui Ciorba, pentru mentinerea acestui potential, este necesar ca sa fie pregatiti anual cel putin 27 de doctori habilitati si 172 de doctori.

Potrivit rectorului interimar al Universitatii de Stat, Gheorghe Ciocanu, pregatirea tinerilor cercetatori este la un nivel destul de inalt, insa acest potential este valorificat de companiile straine si nu de cele autohtone.

De asemenea, Ciocanu a mentionat ca Moldova ar trebui sa se reorienteze in ce priveste cercetarea si inovatia mai mult in dezvoltarea sectorului IT, decat in sectorul agro-alimentar, pentru a avea o crestere economica si in Moldova. “Este mult mai convenabil sa vindem microcipuri decat chips-uri, Moldova, ar trebuie sa experimenteze si producerea de tehnica electronica, electrocansnice, care anterior era un segment destul de dezvoltat in tara” a mentionat Ciocanu

In studiu se arata ca la moment se atesta cresterea numarului persoanelor carora li s-au conferit grade stiintifice in domeniule medicinii, economiei, dreptului, pedagogiei si stiintelor politice. Insa, “pentru o dezvoltare echilibrata si durabila a tarii este necesar totusi ca numarul celor care obtin grade stiintifice sa creasca si in domeniile tehnicii, agriculturii, medicinii veterinare, farmaciei, informaticii, tehnologiei produselor alimentare, electronicii, industriei usoare si psihologiei” sustine autorul studiului.

De mentionat ca studiul este realizat in cadrul proiectului „Promovarea unei politici economice transparente si eficiente in Republica Moldova” al Centrului Analitic Independent “Expert Grup”.// // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.