Tinerii protesteaza impotriva falsificarii rezultatelor alegerilo

Luni seara tinerii din Chişinău au început să protesteze împotriva „falsificării rezultatelor alegerilor parlamentare din Moldova de la 5 aprilie”.

După cum transmite INFOTAG, după ora 18.00 protestatarii au oprit circulaţia pe Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul capitalei. Ei scandau: „Jos comunismul!”, „Libertate!”, „Jos falsificarea!”, „Vrem în Europa!”. Unii participanţi mai scandau lozinci pentru unirea Moldovei cu România. Ei duceau drapelele Chişinăului, Repubilicii Moldova şi al Uniunii Europene, precum şi un panou „mai bine mort decît comunist!” (lozinca participanţilor la revoluţia română din 1989 – INFOTAG).

Majoritatea protestatarilor au vîrsta de 18-22 ani. Mulţi dintre ei au participat pentru prima dată la alegerile de duminică, majoritatea din ei au votat pentru forţele liberale de opoziţie şi consideră că rezultatele anunţate ale alegerilor sînt fraudate. Ei s-au adunat la un flash-mob, anunţîndu-se unul pe altul prin sms-uri şi prin Internet.

Printre protestatari şi-au făcut apariţia şi reprezentanţi ai diferitor partide de opoziţie, inclusiv vicepreşedintele Partidului Liberal, care a trecut în Parlament, primarul Dorin Chirtoacă, care a declarat că el a permis acţiunea de protest şi a îndemnat participanţii săi „să nu părăsească piaţa pînă la stabilirea dreptăţii”.

Mai tîrziu acţiunea a fost condusă de preşedintele Partidului Liberal din Moldova (PLDM), Vlad Filat, care luni a declarat că intenţionează să desfăşoare acţiuni de protest împotriva rezultatelor alegerilor, însă nu a numit data şi timpul desfăşurării.

Filat a spus în faţa protestatarilor că „nu există nici o îndoială că rezultatele alegerilor au fost fraudate”.

„Ne-au furat aceste alegeri. Noi ne vom face dreptate. Cunoaştem mecanismul pe care comunişti l-au folosit pentru a ajunge la rezultatul necesar. Şi noi vom sta aici pînă cînd dreptatea se va institui!”, a spus Filat.

La ora 22.00 el a îndemnat protestatarii să plece acasă şi să revină marţi dimineaţa la ora 10.00 în centrul Chişinăului. O parte din protestatari au părăsit piaţa, iar alta s-au îndreptat în coloană pe bulevardul central al Chişinăului pînă la clădirea Comisiei Electorale Centrale, apoi la oficiul central al Partidului Comuniştilor şi înapoi. Abia spre miezul nopţii participanţii la protest au părăsit definitiv centrul Chişinăului, convenind să revină dimineaţa.

Tinerii din primele rînduri ale protestelor au comunicat jurnaliştilor că la ora 9.30 dimineaţa vor desfăşura o conferinţă de presă la agenţia INFOTAG, iar la ora 10.00 se vor întîlni în piaţă.

„Noi vom aprinde lumînări şi vom consemna ziua e doliu naţional. Acest lucru într-adevăr este un doliu – victoria comuniştilor la alegeri. Ne este ruşine pentru ţară, am participat pentru prima dată la alegeri, ne-au furat bucuria acestor alegeri. noi vom sta în piaţă pînă cînd nu vom obţine renumărarea voturilor. Sîntem convinşi că rezultatele alegerilor au fost falsificate”, au declarat organizatorii acţiunii de protest.

Ei au confirmat că susţin PLDM şi vor obţine conducerea prin căi democratice.

Colaboratorii poliţiei au înconjurat casa guvernului, parlamentul, Comisia Electorală Centrală şi reşedinţa preşedintelui, nepermiţînd protestatarilor să se apropie mai mult de 50 de metri de clădiri. În acelaşi timp, poliţia nu a împiedicat acţiunea, însă era pregătită să se implice în caz de necesitate. În timpul acţiunii cîteva autobuze cu poliţişti se aflau în spatele clădirii guvernului. Acţiunea s-a desfăşurat paşnic. în decurs de şase ore la ea au participat de la cîteva mii la zece mii de persoane. Marea majoritate dintre acestea sînt elevi la licee, colegii şi studenţi de la universităţile din Chişinău. Ei s-au comportat liniştit, singura încălcare a fost stoparea circulaţiei transportului. Aproape pe întreaga durată a protestului circulaţia prin centrul capitalei a fost stopată.

După cum a relatat anterior INFOTAG, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor după numărarea a aproximativ 99% din buletine, Partidul Comuniştilor a obţinut 50% din voturile alegătorilor. în parlament au mai trecut alte trei partide de opoziţie cu orientare liberală: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră”. Însă împreună au primit 35% din voturi. După redistribuirea voturilor din contul partidelor care nu au trecut bariera de 6% pentru a intra în parlament, PCRM vor primi 61 de mandate în parlament, iar opoziţia – doar 40. Opoziţia consideră că rezultatele alegerilor au fost fraudate, însă observatorii internaţionali au declarat că alegerile au fost libere şi democratice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.