De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Dacă aveţi impresia că vreau să vă vorbesc despre castelul Bran, considerat castelul lui Dracula, vă înşelaţi. Vreau să vă povestesc despre ţinutul un ţinut plin de legende şi fantome, care l-a inspirat pe Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”.
În urmă cu 150 de ani, un irlandez nebun a venit să-l caute pe Dracula în Carpaţi, convins că voievodul-vampir locuise într-un castel aflat la graniţa de întâlnire al Transilvaniei cu Bucovina şi Maramureşul. Bram Stoker a găsit însă mai mult decât locul pe care îl căuta. A găsit o lume ancestrală, care tocmai se pregătea sa coboare din vămile cerului, pe pământ – Pasul Tihuta.
Cunoscut şi sub numele de Pasul Bargău, Pasul Tihuta se află la punctul de întâlnire a Moldovei cu Transilvania, fiind principala cale de acces din Moldova către Transilvania şi invers. Un alt aspect pentru care Pasul Tihuta este renumit, îl reprezintă gradul de dificultate ridicat în ceea ce priveşte traversarea acestuia, fiind una dintre cele mai dificile trecători rutiere, situată în munţi de pe teritoriul Europei.
Dar ceea ce ştiu mult mai puţini oameni este faptul că acest ţinut este leagănul lui Dracula, sau mai bine zis locul de unde îşi ia originile romanul „Dracula”.
Călător prin aceste locuri aparent inocente şi mirifice, nu poţi să-ţi dai seama ce ar fi putut să-l facă pe Bram Stoker să unească istoria vampirului şi sângerosului Dracula cu aceste locuri? Dar pentru aceasta trebuie să luăm drumul satului Ciosa, spre nord, unde află ruinele unei cetăţi. Pe măsură ce urci spre sat timpul se strică, păcura pune stăpânire pe peisaj, soarele devine tot mai difuz, iar noroiul tot mai mare.
Din cetate aproape că n-a rămas nimic, localnicii îşi construiesc casele cu piatra din cetate. Odată cu pietrele ce le pun la temelie, sătenii iau şi o parte din istoria acelui loc. Odată întrebaţi despre cetate şi legende, localnicii dau frâu liber poveştilor care sunt numeroase şi înfiorătoare despre blesteme, comori, daci, femei care-şi omoară adversarele şi farmece. Ascultând toate aceste istorisiri, înţelegi de ce creatorul lui Dracula a legat soarta acestuia de aceste locuri. Şi astăzi, locurile sunt vizitate de „fani” înrăiţi ai lui Dracula sau de cei care caută comori ascunse şi blestemate.
Dar pe lângă toate acestea ţinutul este unul tihnit unde viaţa curge lent, molcom şi fără grabă. Peisajul unduit al Pasului Tihuta creează imagini mirifice, ce provoacă numai sentimente curate şi pozitive. Acest ţinut este locul unde se întâlnesc nu doar trei regiuni geografice ale României, ci veacuri diferite, oameni şi fantome, sufletul cu credinţa.
Distanţa de la Chişinău până la Pasul Tihuta este de 407 km.