Top 9 lucruri pe care să nu le faci pe Facebook

de Stela Roman

Internetul a devenit o parte integrantă a vieţilor noastre. Reţelele de socializare ne permit să întreţinem relaţiile cu prietenii şi cunoscuţii, chiar dacă se află la o distanţă mare de noi. Tot ele pot deveni un pericol pentru noi sau familiile noastre dacă nu suntem destul de precauţi. Pentru a fi sigur că vei primi doar ce e mai bun din ce îţi ofera Facebook-ul noi îţi prezentăm lista a 9 lucruri pe care sa nu le faci acolo:

    1. Nu folosi o parola slabă

O parolă bună este combinaţia de litere, numere şi simboluri. Evită parolele mai mici de opt caractere şi nu folosi cuvinte simple sau nume proprii cunoscute.

     2.Nu scrie data de nastere completă la profil

Aceasta te va proteja de hoţii de identate, care, cu ajutorul informaţiilor aflate pot obţine accesul la contul tău bancar. Poţi modifica profilul tău accesând pagina de Informaţii şi apăsând butonul Editare. Acolo vei găsi opţiunea de a afişa doar ziua şi luna ta de naştere.

      3. Protejează-ţi intimitatea

Nu menţiona adresa sau numărul tău de telefon. Nu înpărtăşi acţiunile tale pe Facebook cu toată lumea, ci foloseşte-te de opţiunea de a restricţiona accesul persoanelor necunoscute la unele informaţii ca data, naşterii, fotografii, religie sau informaţii legate de familie.

      4. Nu scrie numele copilului tău în tag

Ai grijă de siguranţa şi intimitatea copilului tău. Dacă postezi o fotografie cu el, nu îi scrie numele în tag, iar dacă face altcineva acest lucru, roagă acea persoană să-l şteargă.

       5. Niciodată nu anunţa când pleci de acasă

Dacă pleci în vacanţa sau vei lipsi pe o perioada îndelungata de acasa nu face aceasta informaţie publică. E ca şi cum ai invita hoţii să-ţi facă o vizită.

       6. Nu permite minorilor să acceseze Facebook nesupravegheaţi

Dacă ai un copil mic care deja foloseşte calculatorul, asigură-te că îl supraveghezi cumva. Cel mai bine e să te împrieteneşti cu el pe Facebook, astfel vei avea o evidentă a acţiunilor lui şi el nu va simţi că-i invadezi intimitatea. De cele mai multe ori, copiii pot revela informaţii străinilor, ajutându-i să-şi facă o idee despre programul adulţilor din familie sau despre activităţile lor cotidiene.

       7. Nu-ţi vorbi colegii de lucru sau boss-ul de rău

Pentru că un statut scris fără chibzuială te poate lăsa fară lucru şi.. cu câţiva duşmani în plus.

       8. Nu sta pe Facebook în perioada examenelor

Puterea de gândire şi memoria unui om depind într-un grad foarte mare de capacitatea acestuia de a se concentra. "Numai atunci când acordăm atenţie sporită unei informaţii noi, o vom putea asimila şi asocia cu informaţii deja acumulate", sustine Eric Kandel, laureat Nobel pentru descoperiri în domeniul neurochirurgiei. Dacă eşti distras încontinuu de e-mailuri, alerte, mesaje pe programele de instant messaging, comentarii pe profilele de reţele sociale vei înţelege şi asimila informaţia mai greu. Astfel vei pierde ore preţioase din somn şi mulţi nervi.

       9.Nu uita că viaţa e ceea ce e în afara net-ului! 

Nu uita că Facebook-ul nu e realitatea! Viaţa e ceea ce se întâmplă dupa uşile casei tale. Internetul şi reţelele de socializare sunt doar un surogat al realităţii, un fel de fast-food pentru suflet.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.