Traficului de fiinţe umane pus în discuţie la Chişinău

Autorităţile centrale şi cele locale din Republica Moldova examinează măsurile de combatere a traficului de fiinţe umane

Identificarea mijloacelor de combatere a traficului de fiinţe umane şi coordonarea eforturilor autorităţilor centrale şi celor locale în această direcţie au constituit subiectele de bază ale reuniunii reprezentanţilor comisiilor raionale si locale de combatere a traficului de fiinţe umane, la care au participat factori de decizie din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii generale, altor instituţii statale. Reuniunea a fost prezidată de Preşedintele Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Făcând o trecere în revistă a eforturilor de combatere a traficului de fiinţe umane în ţara noastră, Ministrul a remarcat că acest fenomen reprezintă una dintre cele mai serioase provocări cu care se confruntă Republica Moldova la etapa actuală, aducând atingere imaginii ţării în exterior, procesului de integrare europeană şi dezvoltării armonioase a statului.

Anume din aceste considerente Guvernul acordă o atenţie prioritară acestei probleme serioase. În acest scop, prin Hotărârea de Guvern nr. 795 din 3 decembrie 2009 a fost desemnată noua componenţă a Comitetului naţional, a fost elaborat Planul de Acţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane pe anii 2010-2011, care urmează să fie aprobat de către Comitetul naţional. De asemenea, a fost prezentat şi examinat raportul cu privire la activitatea în domeniu pe anul 2009, fiind formulate concluziile şi propunerile de rigoare. Iurie Leancă s-a referit la acţiunile întreprinse de către organele Procuraturii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, sectorul asociativ, la asistenţa oferită de organizaţiile internaţionale de profil.

„Este extrem de important, – a subliniat dânsul, – să reuşim să fortificăm imaginea Republicii Moldova ca ţară care are nu doar aspiraţii, nu se limitează la declaraţii nobile, dar care depune şi eforturi vizibile soldate cu rezultate concrete în domeniul combaterii traficului de persoane, corupţiei şi spălării banilor. Pentru atingerea acestui obiectiv dificil, este important ca în paralel cu acţiunile de investigare şi depistare a cazurilor şi reţelelor de trafic să se desfăşoare activităţi bine gândite de prevenire a acestor manifestări prin monitorizări, campanii de conştientizare şi sensibilizare, educaţie şi instruire”.

Cu referire la compartimentul protecţie şi asistenţă victimelor traficului de fiinţe umane, a fost relevată necesitatea dezvoltării şi implementării în continuare, în raioane, a Sistemului Naţional de Referire, care oferă un set de măsuri complexe privind protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe.

Participanţii la dezbateri au făcut un schimb de opinii în problemele discutate şi au formulat propuneri în vederea eficientizării activităţii şi menţinerii unui dialog constant şi dinamic între autorităţile centrale şi locale de resort.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.