Training pentru membrii organizaţiilor care se ocupă de refugiaţi

De Stela Roman

În perioada 18-19 octombrie, curent, în sediul Centrului de Cazare pentru solicitanţii de azil, a avut loc un training organizat de Reprezentanţa Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în Moldova (ICNUR), dedicat sănătăţii fizice şi mentale a refugiaţilor.

Experţii în domeniu şi-au prezentat comunicatele, însoţite de materiale video şi alte articole informative, în faţa celor peste 20 de membri ai organizaţiilor non-guvernamentale, pateneri de implementare ai proiectelor Reprezentanţei ICNUR, printre care Centrul de Caritate pentru Refugiaţi, Salvaţi Copiii Moldova, Societatea pentru Refugiaţi, Direcţia Refugiaţi, Biroul Migraţie şi Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Formatorul naţional dna Ludmila Chitic, profesor la Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacologie, specialistă în domeniul sănătăţii reproductive, a atras atenţia auditoriului asupra importanţei promovării şi respectării unui mod sănătos de viaţă pentru refugiaţi şi personalul implicat în diversele activităţi în folosul acestei categorii de persoane; iar dna Ludmila Stoianov, psiholog, în prezentările sale şi-a construit mesajul pe elementul autocunoaşterii şi arta gestionării situaţiilor de conflict în diversele lor aspecte.
Amintim că acest training a fost precedat de altele două, organizate separat pentru femeile şi pentru bărbaţii solicitanţi de azil şi refugiaţi în R.Moldova, la care au participat încă circa 70 de persoane. 

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi este o agenţie ONU împuternicită să conducă şi să coordoneze, la nivel internaţional, diverse activităţi în vederea protecţiei şi soluţionării problemelor cu care se confruntă refugiaţii din întreaga lume.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.