De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Tranşa salvatoare, pe care Grecia ar fi trebuit să o primească încă în septembrie, se îndepărtează din ce în ce mai tare de statul elen, de data aceasta fiind amânată deja pentru luna noiembrie a acestui an.
Acum, miniştrii europeni, reevaluează contribuţiile sectorului privat al Greciei. În acordul din această vară, creditorii privaţi ai statului elen, au acceptat să piardă 21 la sută pe deţinerile de obligaţiuni, însă oficialii europeni, declară că situaţia Greciei s-a agravat şi mai mult de la semnarea acordului, iar aceasta presupune că şi deficitul înregistrat în rezultat, va fi mult mai mare decât a fost prevăzut mai devreme, Atena având necesitate de a beneficia de finanţare suplimentară.
Reeşin din situaţia nu prea favorabilă, oficialii europeni, sunt de părere că creditorii locali, ar trebui să-şi asume aproape 50 la sută din datorie.
"În privinţa implicării sectorului privat, trebuie să luăm în calcul că au avut loc schimbări între timp, după deciziile luate pe 21 iulie, deci analizăm într-adevăr revizuirea tehnică a acordului", a declarat Juncker.
Guvernul elen estimează că deficitul bugetar va fi de 8,5% din PIB în acest an, faţă de o ţintă de 7,6% din PIB în acordul cu UE şi FMI.
Datoria publică va ajunge la 161,8% din PIB până la sfârşitul acestui an şi va creşte la 172,7% din PIB în 2012, pe fondul recesiunii economice.