Trei moldoveni, reținuți la frontieră cu un mistreț vânat ilegal

Trei locuitori ai satului Văleni, r-nul Cahul, s-au ales cu dosar penal, după ce au fost reținuți de polițiștii de frontieră cu un mistreț vânat ilegal.

Persoanele sunt documentate de către polițiștii de frontieră pentru vânat ilegal la frontieră și în zona Rezervației Științifice „Prutul de Jos”.

Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 2 ianuarie, când patrula Sectorului Poliției de Frontieră Brânza, aflată în misiune de serviciu, a observat un mijloc de transport care se îndrepta dinspre linia de frontieră spre interiorul țării.

La apropiere de calea ferată, care intersecta direcția de deplasare, mașina a staționat, iar din acesta au coborât trei persoane. Acestea au scos din portbagajul autoturismului un mistreț înjunghiat și au pornit pe jos spre satul Văleni, iar mijlocul de transport și-a continuat deplasarea în direcția opusă.

În timpul intervenției patrulei Poliției de Frontieră, persoanele au abandonat mistrețul și toate obiectele deținute asupra lor și au încercat să fugă de la fața locului.

La scurt timp acestea au fost reținute și însoțite la sediul Sectorului pentru verificările de rigoare.

În cadrul audierii s-a confirmat identitatea a trei cetățeni moldoveni, cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, toți locuitori ai satului Văleni, r-nul Cahul. Mai mult, doi dintre aceștia nu sunt la prima abatere de la lege, fiind reținuți în luna noiembrie 2018 la vânat ilegal în Rezervația Științifică „Prutul de Jos”.

Despre cazul dat au fost sesizate Inspectoratul Ecologic de Stat și ANSA, fiind prelevate probe pentru analize de laborator și pentru a exclude suspiciunea de pestă porcină. Totodată, ca urmare a cercetărilor s-a constatat că mistrețul a fost prins în laț și înjunghiat.

Polițiștii de frontieră au pornit dosar penal. Persoanele riscă o amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.