
Traseul turistic începe în mijlocul rezervației și are o lungime de aproximativ 2,5 km. Două ore sunt suficiente să-l parcurgi la pas.
Ghidul nostru este Anton Gălușcă, inginer în regenerarea pădurii la rezervație. E însoțit de doctorul în științe biologice, Aurel Lozan.
Anton Gălușcă, inginerul în regenerarea pădurii în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, spune că fagul este mai mult răspândit în Europa Vestică, mai ales în zona muntoasă, la altitudini înalte, cu cantități de precipitații mari. Și, pe parcursul timpul, din cauza verilor aride din Moldova, bărbatul a văzut cu ochii lui procesul de uscare „în masă” a copacilor din rezervație. Soluția lui este să aibă grijă de continuitatea pădurii.
Noi trebuie să trăim în simbioză

E primul în coloana turiștilor formată din jurnaliști și alți oameni interesați de mediu. Vizita a fost organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu în cadrul seriei de ateliere „Cunoaște natura: despre biodiversitate pe înțelesul tuturor”.
Miros de leurdă și umezeală

„Suntem într-un arborete, vârsta căruia oscilează între 160-180 ani. Înălțimea e de 37 de metri. Toate regenerările din jur au provenit de aici. Practic el a însămânțat aici”, spune Anton. Acesta spune că unii copaci s-au uscat, ceea ce a permis să apară lumina în această „pătură de pădure”. Potrivit inginerului, arboretul e deja vulnerabil, pentru că i se distruge microclimatul și poate face insolație.
Cărarea ne duce în unul dintre cele mai înalte puncte, unde găsim un scaun pentru mai mulți turiști. Panorama care ni se deschide e impresionantă: prin pădurea care arată ca o junglă, se ițesc niște căsuțe albastre. Se vede satul Rădenii Vechi, Ungheni.
Suprapopulare de anumite specii de animale

În afară de cele menționate, în rezervație mai trăiește jderul-de-pădure, vidra, bursucul, pisica sălbatică, vulpea, veverița și alte animale.
Durerea
