Update 22.00: Pentru a desemna primarului general al municipiului Chişinău la urnele de vot s-au prezentat pana la orele 21.00,circa 368.629 alegători, ceea ce reprezintă 59,6% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot.
Update 19.50: Până la orele 18.00, au mers la urnele de vot 43,26% din alegători. În municipiul Chişinău au votat 45,50% dintre persoanele cu drept de vot.
Update: Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, până la ora 12.00 în municipiul Chişinău, la urnele de vot s-au prezentat 23,10 la sută dintre alegători, adică 143 mii de persoane.
Rata de participare la vot, pe intreg teritoriul R. Moldova, este de 23,32%. Cei mai activi sunt locuitorii din municipiul Bălţi – 34,90 %, iar cei mai pasivi sunt cei din Anenii Noi – 17,77 la sută. Potrivit CEC, votarea decurge fără încălcări grave.
“Am venit cu gânduri de bine pentru municipiul Chişinău, pentru modernizarea capitalei, pentru bunăstarea tuturor locuitorilor, indiferent de opţiunea lor politică”, a declarat duminică, 19 iunie, candidatul liberal la Primăria Chişinău , Dorin Chirtoacă, după ce şi-a exercitat dreptul de vot. La fel ca şi în turul întâi, liberalul a fost primul dintre oficialii care a mers la urna de vot, transmite Romanian Global News.
Dorin Chirtoacă a spus că votul său a fost „o alegere a viitorului”. „Este alegerea viitorului copiilor noştri, este o alegere pentru modernizarea Chişinăului, pentru consolidarea Alianţei pentru Integrarea Europeană, este o alegere pentru continuarea celor începute cu bine acum patru ani”, a menţionat candidatul liberal.
El a spus că intuiţia îi spune că îşi va continua activitatea la Primărie în următorii patru ani, va continua modernizarea municipiului Chişinău şi că „lucrurile se vor aşeza la locul lor astăzi în Republica Moldova”.
Chirtoacă a spus că pe parcursul zilei va monitoriza prezenţa la vot a alegătorilor. „Prezenţa la vot este hotărâtoare. Anume prezenţa va decide soarta acestor alegeri”, a conchis liberalul.
La randul sau Președintele PLDM, prim-ministrul, Vlad Filat, s-a prezentat la urnă la ora 10.00 și a votat pentru continuarea proceselor bune în Republica Moldova.
Premierul basarabean a îndemnat alegătorii din Chisinau, dar şi din întreaga R. Moldova să se prezinte la alegeri, menționând că lipsa cetățenilor de la votare poate schimba radical lucrurile în municpiul Chișinău.
Cetăţenii cu drept de vot din 512 de localităţi ale Republicii Moldova, inclusiv din Chişinău, sunt aşteptaţi duminică, 19 iunie, la urne, în turul doi al alegerilor generale locale. Aceştia vor trebui să-şi aleagă, pentru viitorii patru ani, primarii localităţilor. În acest scop, pe tot teritoriul republicii au fost deschise 1.295 de secţii de votare, unde alegătorii vor putea să-şi exercite dreptul de vot între 7:00 şi 21:00.
În turul doi concurează primii doi candidaţi la funcţia de primar care au acumulat cele mai multe voturi la 5 iunie, în turul întâi al alegerilor generale locale, dar care atunci nu au obţinut 50 la sută plus un vot din numărul total de sufragii. În total vor concura 1.024 de candidaţi la funcţia de primar –reprezentanţi ai 15 formaţiuni politice şi independenţi.
Alegătorii îşi pot exercita dreptul la vot în baza buletinului de identitate, a paşaportului de tip sovietic sau prezentând Forma nr. 9 (act de identitate provizoriu), care se eliberează gratuit la secţiile de documentare, inclusiv în ziua votării. Persoanele care din motive de sănătate nu vor putea astăzi să vină la secţia de votare, vor putea solicita urna de vot la domiciliu, cererea urmând a fi depusă până la ora 15:00.
Astăzi, în premieră, alegătorii vor vota în cabinele de vot, care nu vor avea draperii la intrare. Cabinele de vot vor fi amplasate astfel, încât alegătorilor să le fie asigurată posibilitatea de a-şi exprima voinţa în mod secret.
Cel de-al doilea tur al alegerilor locale va fi monitorizat de 187 de observatori, acreditaţi de Comisia Electorală Centrală special pentru această rundă.
Cei mai mulţi dintre aceştia, 106 la număr, au fost delegaţi de către Centrul pentru Investigaţii Juridice şi Apărarea Drepturilor Omului. Scrutinul va fi monitorizat şi de 67 de persoane din partea Asociaţiei Promo-Lex.Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a delegat o persoană, iar în calitate de observatori naţionali au fost acreditaţi 13 reprezentanţi ai Asociaţiei pentru apărarea drepturilor femeii "FAMILIA".