Peste 7000 de manifestanţi, ignoraţi de o „politică editorială”. Mai bine de şapte mii de persoane au manifestat duminică în centrul Chişinăului, cerând semnarea necondiţionată de către guvernul RM a Convenţiei privind micul trafic de frontieră cu România. Duminicile fiind, în general, sărace în evenimente, o astfel de acţiune de amploare nu poate trece neobservată de mass-media. Mai ales o instituţie de presă publică nu este în drept să ignore o acţiune în care peste şapte mii de oameni – din a căror contribuţii inclusiv este finanţată această instituţie – se pronunţă public într-o chestiune de maximă actualitate, care vizează peste un milion de cetăţeni ai RM. Seara însă, la emisiunea „Mesager” de la postul public de televiziune, n-a fost difuzată nici măcar o ştire scurtă despre această acţiune. În schimb, „Moldova 1” a acordat un spaţiu generos, în chiar deschiderea ediţiei, unui alt subiect – aniversarea lui V. Voronin. Astfel că telespectatorii care n-au acces la un alt post TV autohton cu acoperire naţională, decât la „Moldova 1”, au rămas cu senzaţia că singurul eveniment important al zilei de duminică a fost… ziua de naştere a preşedintelui. Cum rămâne cu dreptul consumatorului de programe „la informare completă, obiectivă şi veridică”, „asigurarea dreptului la informare al tuturor categoriilor de cetăţeni”, obligaţia radiodifuzorilor „să asigure pluralismul politic şi social”? Poate fi dreptul la independenţa editorială drept justificare pentru ignorarea unui astfel de eveniment de către postul public de televiziune? Am solicitat opinia reprezentanţilor din conducerea „Moldova 1”, Consiliul de Observatori al „Teleradio-Moldova” şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului.
Adela Răileanu, director „Moldova 1”
Citiţi, vă rog, Codul Audiovizualului. Eu vin din deplasare şi abia urmează să văd ce au făcut cei de la „Ştiri”. Cele bune. (Am recitit Codul. N-am găsit nicăieri scris că postul TV public are dreptul să utilizeze selectiv dreptul său la independenţa editorială. Or, cum să înţelegem că evenimente cum ar fi congresul Partidului Comuniştilor, depuneri de flori la monumentul lui Lenin sau mitingul din 7 noiembrie se încadrează în politica editorială a „Moldova 1”, în timp ce o acţiune de amploare, iniţiată de un partid de opoziţie, nu? – n. a.)
Valeriu Frumusachi, vicepreşedinte CCA
Conform Codului Audiovizualului, CCA nu poate interveni în politica editorială a niciunui post, fie public, fie privat. Nu cred că au încălcat prevederile Codului punând sau nu pe post un material sau altul. Nu există temei pentru a chema „Moldova 1” la o şedinţă, ca să le facem asemenea observaţii. Există, desigur, şi dreptul consumatorului la informaţie, în Cod există asemenea prevederi, iar noi trebuie să urmărim ca acest drept să nu fie încălcat. Dar aici nu putem interveni decât moral, să zicem… Există şi un Cod deontologic pe care cei de la „Teleradio-Moldova” trebuie să-l respecte. A fost un eveniment din viaţa publică şi „Moldova 1”, instituţie publică fiind, ar fi trebuit să-i acorde atenţie. Rămâne însă la latitudinea lor alegerea evenimentelor, asta e politica editorială.
Anatol Dubrovschi, secretarul CO al TRM
În primul rând, nu ştiu cauza, eu trebuie să mă consult, să întreb şi pe urmă pot să mă refer asupra întrebării date. Nu vă pot spune… (Şi a închis – n. a.)
Igor Munteanu, membru al CO al TRM
TRM este prin definiţie o tribună a opiniei publice şi ar trebui să acorde atenţie tuturor evenimentelor ce atrag atenţia şi participarea publicului. Însă opoziţia de foarte mult timp nu mai nimereşte în emisiunile şi programele acestei companii, datorită unei politici de selectare riguroasă a protagoniştilor, pe criterii clientelare şi de partid, astfel încât nici măcar CO, în poziţia sa de organism decident asupra politicilor editoriale, nu poate rezolva în acest moment problema respectivă. Este, evident, o confirmare a faptului că rapoartele internaţionale şi locale de evaluare a situaţiei presei din RM au dreptate când afirmă că reforma „Teleradio-Moldova” s-a împotmolit. Invocarea independenţei editoriale nu e un argument; anume aceasta ar trebui să şoptească la ureche directorilor de programe că prezentarea unui asemenea eveniment este în interesul publicului larg. Căci, nu e vorba de o serată privată a unui partid politic, ci de o acţiune ce a întrunit câteva mii de oameni…
Viorel Cibotaru, membru CO al TRM
Dar organizatorii au invitat Televiziunea? Nu ştiu ce să comentez. E altă situaţie dacă TRM ar fi fost invitată şi ar fi refuzat să vină. Nu cred că cei de la alte posturi stau pe stradă şi prind evenimentele. La următoarea şedinţă a CO aş putea să-l întreb pe Todercan care-i chestia, de ce n-au oglindit evenimentul. Există evenimente social-politice pe care orice televiziune – înainte de toate, cea publică – trebuie să le oglindească, fără doar şi poate. Dar există şi o sumedenie de chestii, de inadvertenţe. Dacă nu au avut nicio invitaţie, puteau şi să nu ştie de eveniment. Eu cum pot să-i învinuiesc prin presă că ei nu şi-au îndeplinit misiunea, că a fost un eveniment important şi ei nu au fost? Poate, la prima şedinţă a CO să sugerez ca în fiecare sâmbătă şi duminică să fie câte un corespondent în Piaţa Marii Adunări Naţionale?.. (Alina Ţurcanu). //www.timpul.md