UE a extins interdicțiile de călătorie împotriva liderilor separatiști din Transnistria, DAR…

Chișinău / Moldova.ORG/ — Conform serviciului de presă al Consiliului UE, a fost adoptată o decizie de extindere a restricțiilor împotriva conducerii regiunii Transnistria din Republica Moldova pentru încă douăsprezece luni (până la 31 martie 2012), dar din nou, prin suspendarea aplicării lor timp de şase luni (până la 30 septembrie 2011), în scopul de a încuraja progresele în soluționarea conflictului transnistrean. Decizia, care modifică Decizia 2010/573/CFSP, va fi publicată în Jurnalul Oficial.

Suspendarea a fost realizată ca urmare a eforturilor Uniunii Europene de soluţionare politică a conflictului transnistrean, conform comunicatului de presă al Consiliului UE.

Consiliul UE a tot prelungit interdicţia de călătorie în fiecare an începând cu anul 2003, dar în luna februarie 2010 a început suspendarea interdicției în vigoare pentru o jumătate de an, ca un gest de bunăvoinţă de dragul soluţionării politice a conflictului transnistrean, rezolvării problemelor şcolilor moldoveneşti din Transnistria, cu predare cu alfabet latin, şi restabilirii libertăţii de circulaţie.

Iniţiativa de a suspenda interdicția pentru 6 luni a fost prezentată în decembrie 2009 de către noile autorităţi moldoveneşti, care au crezut că astfel ar accelera procesul de soluţionare a conflictului.

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au stabilit interdicţia de călătorie pentru 17 lideri separatişti din Transnistria, în februarie 2003, ulterior extinzându-l în fiecare an. Aceste persoane, inclusiv preşedintele Igor Smirnov şi cei doi fii ai săi, au fost astfel pedepsiţi pentru refuzul lor de a sprijini eforturile comunităţii internaţionale care vizează reglementarea conflictului transnistrean. În august 2004, lista cu interdicţii a fost completată cu mai mulţi oficiali transnistreni care au fost responsabili de intimidarea elevilor şi profesorilor din şcolile moldoveneşti din regiunea transnistreană şi pentru închiderea a astfel de şcoli.

În replică, Tiraspol a interzis, în februarie 2003, intrarea în regiune şi tranzitul prin aceasta a reprezentanţilor conducerii Republicii Moldova. Ca urmare, în 2004, ministrul moldovean de atunci al Reintegrării, Vasile Şova, a fost rugat să se ridice în picioare şi să părăsească un stadion din Tiraspol, unde venise ca un spectator obişnuit la un meci de fotbal. Şi anul trecut, autorităţile transnistrene de la frontieră nu au permis prim-ministrului moldovean Vladimir Filat să intre în regiune, el venind cu intenția de a viziona un meci al Ligii Europene la Stadionul Sheriff din Tiraspol.

În martie 2009, Tiraspolul a interzis intrarea în Transnistria oficialilor străini, dintre care 10 ai Uniunii Europene, precum Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Moldova, Kalman Mizsei, ambasadorul SUA în Moldova Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova Petr Kypr şi alții.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.