Republica Moldova s-a angajat sa-si perfectioneze legislatia in domeniul apelor in conformitate cu directivele UE pentru a asigura protectia mediului in bazinul Marii Negre. Un proiect in acest sens este implementat in trei tari din regiune: Moldova, Georgia si Ucraina, in perioada martie 2007 – septembrie 2009.
Claire Dupont, expert al proiectului, a mentionat ca elaborarea de catre tarile situate in regiunea Marii Negre a unor politici comune in domeniul apelor este absolut necesara, pentru a asigura protectia mediului. Moldova are hotare in imediata apropiere a litoralului si contribuie la degradarea ecosistemului Marii Negre, iar pentru ameliorarea situatiei este necesara reglementarea prin lege a modelelor eficiente de management al resurselor acvatice, a subliniat expertul.
Ludmila Gofman, coordonator de proiect la nivel national, a specificat pentru agentie ca compatibilitatea legislatiilor va asigura un cadru legislativ si normativ favorabil pentru utilizarea si gestionarea durabila a resurselor de apa, facilitarea investitiilor in sectorul de epurare a apelor reziduale, in scopul reducerii poluarii mediului.
Martin Kaspar, reprezentant al Delegatiei Uniunii Europene, a remarcat ca UE are planuri ambitioase referitor la cooperarea cu Moldova in domeniul protectiei apelor si mediului. El a spus ca, in prezent, la nivel de tari-membre ale UE, se examineaza si alte posibilitati de finantare a sectorului acvatic, in special a domeniului ce tine de apele reziduale.
Proiectul "Colaborarea in domeniul protectiei mediului pentru Marea Neagra", in valoare de 2,2 milioane euro, este finantat de Comisia Europeana in cadrul programului de asistenta tehnica TACIS.