UE, preocupata de conflictul transnistrean

Odata cu aderarea Rominiei la Uniunea Europeana in 2007, conflictul transnistrean ajunge chiar la poarta UE. Cu aceasta, referendumul pentru independenta planificat de Tiraspol la mijlocul lunii viitoare, precum si traficul de proportii de la granita dintre Transnistria si Ucraina se muta in centrul atentiei oficialilor europeni.

"Daca comunitatea internationala recunoaste Transnistria, intreaga regiune se va transforma intr-un butoi cu pulbere", a declarat pentru "Deutsche Welle", expertul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Elisabeth Schroedter. Negocierile diplomatice de solutionare a conflictului transnistrean ar trebui duse de UE direct cu Rusia, sustine Schroedter. Rusia nu si-a retras in 1995 trupele din Transnistria pentru ca intentia nedeclarata a Moscovei este sa aiba un punct militar chiar la granitele UE. Pentru a ajuta Republica Moldova sa-si primeasca taxele vamale ce-i revin de drept, UE a trimis anul trecut circa 50 de observatori la granita moldo-ucraineana. // Adevarul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.