De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Aleksandr Lukaşenko, supranumit şi „ultimul dictator al Europei” este pe cale de a fi dat în judecată de un cabinet de avocatura britanic în cadrul unui proces ce vizează încălcări ale drepturilor omului.
O astfel de acţiuni în instanţă ar putea deveni un precedent pentru procese împotriva celor ce încalcă drepturile omului, comentează ziarul The Independent.
Firma McCue and Partners, cu sediul în Knightsbridge, specializată în procese contra grupărilor teroriste ca Real IRA şi Hamas, plănuieşte să publice un dosar cu probe împotriva preşedintelui belarus, cu ajutorul căruia procurorii străini să poată să-l acuze pe Lukaşenko, în cazul în care acesta călătoreşte în jurisdicţia lor.
Planul iniţial a vizat utilizarea tribunalelor britanice pentru acuzarea lui Lukaşenko, în baza legilor Marii Britanii cu privire la jurisdicţia universală.
Anterior au mai existat încercări de a deschide cazuri împotriva străinilor care încalcă drepturile omului, între care un lider războinic afgan şi presupuşi autori ai genocidului din Rwanda, însă cei vizaţi trăiau în interiorul frontierelor britanice.
Dar Lukaşenko, descris ca “ultimul dictator din Europa”, face în prezent obiectul unor interdicţii de călătorie pe teritoriul Uniunii Europene, tocmai din cauza abuzurilor regimului sau împotriva drepturilor omului.
De aceea este puţin probabil ca acesta să intre prea curând în vreo ţară europeană.
În schimb, McCue and Partners speră ca procurori din ţări aliate în mod tradiţional Belarusului să ceară acces la dosarul sau de 68 de pagini şi să formuleze acuzaţii în vederea unui proces, reducând şi mai mult locurile în care Lukaşenko poate călători.
Din motive strategice, firma nu va anunţa despre care ţări este vorba, dar se pare că sunt vizate Rusia, Venezuela, Vietnam şi republicile din Asia Centrala, din cauza relaţiilor apropiate cu Lukaşenko.
“Problema cu dictatorii este că nu joacă un joc corect. După aproape două decenii de abuzuri împotriva drepturilor omului, victimele au hotărât să adopte o poziţie eroică.
Într-un prim pas, ele vor trebui să caute dreptatea în afara Belarusului”, a declarat Matthew Jury, partener în cadrul firmei, care a condus investigaţiile asupra abuzurilor.
În ultima perioadă, regimul din Belarus a fost tot mai izolat, în urma reprimării brutale a activiştilor care susţin democraţia, dar şi din cauza deteriorării rapide a situaţiei economice.
Belarusul este pe cale să îşi privatizeze toată industria energetica pe care este pregătită să o ofere Gazpromului la un preţ modic.