Două autocare pline cu elevi au oprit la porțile din lemn cioplit ale Conacului Zamfirache Ralli. Verdele proaspăt de primăvară al copacilor inundă curtea amenajată cu grijă. Câțiva copii se joacă pe băncile de lemn maroniu, iar alții aleargă printre copaci. Cu toții își așteaptă rândul. Vor să intre și să se plimbe prin conacul renovat. O femeie între două vârste supraveghează ca nimeni să nu treacă fără rând.
Anume așa am descoperit conacul pe la care am decis să vizităm după o deplasare de lucru într-un sat din raionul Nisporeni, aproape de satul Dolna. Și pentru că mulți copii voiau să vadă conacul și era deja trecut de ora 15:00, nu am reușit să intrăm în acesta. De aceea, l-am lăsat pentru data viitoare, iar până atunci, vă propunem să citiți istoria conacului și să vedeți câteva fotografii din zonă.
Bogatul boier grec
Conacul lui Zamfirache Ralli este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, Strășeni.
Casa din Dolna era doar o casă de vacanță. Boierul Zamfirache Ralli avea o familie numeroasă, cinci băieți și trei fete care în timpul anului locuiau în Chișinău, iar vacanțele le petreceau în Dolna, la conac, unde organizau baluri și petreceri cu lăutari.














După primul război mondial conacul a rămas satului. Clădirea a fost transformată într-o bibliotecă, apoi în școală muzicală. Ulterior, moșia a fost închisă pentru reconstrucție, și abandonată. Abia în 2002, conacul a fost reparat, iar ușile sale au fost deschise pentru vizitatori.
Prețul pentru intrare este de 10 lei pentru adulți. Conacul muzeu lucrează de marți până duminică, de la 10:00 până la 16:00.
În jurul conacului se întinde și un parc parfumat și cu grijă amenajat, iar la o distanță de circa doi km, la intrare în Codri găsești și „Izvorul Zamfirei”. Izvorul nu se remarcă prin nimic, dacă nu ar fi frumusețea codrilor din jur și a spațiului amenajat pentru odihnă.





Haideți să descoperim împreună locurile pe care merită să le vizităm!