Un depozit de pesticide polueaza apa potabila

Mai mulţi locuitori ai satului Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, sunt nemulţumiţi de calitatea apei, ce provine de la fântâna arteziană din localitate. Deşi autorităţile şi expertizele arată că apa este calitativă şi bună de băut, sătenii susţin că apa este de o calitate foarte proastă şi nu vor să o consume de frică să nu se îmbolnăvească.

Pe lângă faptul că apa ce provine de la fântâna arteziană, spun sătenii, este gălbuie, are un miros şi un gust neplăcut, respectiva fântână mai este amplasată în apropierea unui depozit unde, încă de pe vremea sovietică, sunt amplasate deşeuri toxice. Potrivit locuitorilor, anume amplasarea fântânii în apropierea respectivului depozit ar influenţa negativ asupra calităţii apei, fapt care poate provoca îmbolnăvirea consumatorilor din localitate.
 

 

„La doar 400 de metri de fântâna arteziană sunt îngropate 7 tone de sare de amoniu”

Consilierul creştin-democrat al satului Hârbovăţ, Vladimir Calmâc, susţine că la doar 400 de metri de fântâna arteziană sunt depozitate îngrăşăminte ce au rămas încă din perioada sovietică, fapt care le provoacă mai multe probleme de sănătate locuitorilor din preajmă.

„Potrivit unor date şi informaţii neoficiale, prin anii ’80 ai secolului trecut, pe teritoriul depozitului au fost îngropate mai multe produse chimice. Din păcate, în timpul lucrărilor de construcţie, proiectantul nu a ţinut cont de amplasarea acestui depozit şi existenţa produselor chimice în această zonă. Acest lucru poate fi demonstrat şi de mirosul neplăcut din preajma depozitului”, a declarat Vladimir Calmâc.
 

 

În acelaşi timp, potrivit lui Vladimir Calmâc, fracţiunea Partidului Popular Creştin Democrat din cadrul Consiliului local Hârbovăţ a solicitat în repetate rânduri să fie luate măsurile necesare în legătură cu respectiva problemă. De asemenea, au fost colectate mai multe semnături ale localnicilor pentru a putea obţine mai multă informaţie despre felul în care a fost construită fântâna. „Pe teritoriul depozitului au fost îngropate 7 tone de sare de amoniu. De mai multe ori am cerut ca această problemă să fie inclusă pe ordinea de zi a unei şedinţe a Consiliului, însă majoritatea consilierilor refuza să voteze fără să-şi motiveze decizia”, a conchis Vladimir Calmâc.

Deşi expertizele arată că apa este calitativă, sătenii nu vor să o consume de frică să nu se îmbolnăvească. „Nici vaca mea nu bea apă din această fântână, ce să mai spun de oameni. O folosesc doar la spălat, iar dacă aş bea-o mă tem că aş putea să mă îmbolnăvesc”, a declarat Ion Ghereg, locuitor al satului Hârbovăţ.

La rândul său, un alt locuitor, Ion Colţa, este de părere că apa conţine foarte multe impurităţi. „Apa conţine multă rugină şi este gălbuie, iar nouă ne este frică să o consumăm”, susţine Ion Colţa.

Administraţia satului Hârbovăţ a aflat de la ziarişti că în apropierea fântânii ar putea fi îngropate tone de pesticide

În acelaşi timp, administraţia satului Hârbovăţ a aflat de la noi că doar la 400 de metri de fântâna arteziană sunt depozitate zeci de tone de pesticide, care ar putea influenţa negativ asupra calităţii apei.

„La începutul acestui an au fost efectuate analize repetate ale apei din această fântână. În urma controalelor s-a stabilit că apa are un exces de „duritate” şi de fier. S-a mai stabilit că primele analize, care arătau că apa este una bună, nu au fost luate corect. Urmează să efectuăm mai multe modificări de ordin tehnic, fapt care ne va permite mai bine să efectuăm analizele necesare. Doar specialiştii pot să se pronunţe asupra calităţii apei”, a declarat viceprimarul localităţii, Dumitru Horneţ.

De asemenea, Dumitru Horneţ susţine că, atunci când a fost coordonată schema de construcţie a fântânii arteziene, împreună cu proiectantul din localitate, nu s-a ştiut că pe teritoriul depozitului de îngrăşăminte minerale au fost îngropate, încă din perioada sovietică, mai multe tone de pesticide şi produse chimice. „Dacă se va stabili că în acea regiune, într-adevăr, sunt îngropate pesticide, atunci urmează să discutăm această problemă la şedinţele consiliului şi să vedem cum procedăm, ori schimbăm locul fântânii, ori eliberăm teritoriul depozitului de toate aceste îngrăşăminte toxice”, a conchis Horneţ.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.