Pe Aeroportul International Chisinau s-au desfasurat aplicatii tactice de specialitate privind licihiarea consecintelor unui accident aviatic.
Aplicatiile au fost organizate de Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale al MAI. De mentionat ca acestea sunt primele aplicatii efectuate in timp real, cu simularea accidentului aviatic si interactiunea fortelor competente la lichidarea lui.
Scopul principal al acestor aplicatii este verificarea interactiunii intre fortele care trebuie sa intervina prompt la lichidarea consecintelor accidentului aviatic. Un alt obiectiv este instruirea efectivului privind desfasurarea actiunilor de lupta pe timpul lichidarii accidentelor, cat si pregatirea conducerii obiectivului in vederea colectarii datelor, elaborarii propunerilor pentru luarea deciziilor.
Conform scenariului elaborat s-a improvizat producerea unui accident aviatic. O aeronava de tip TУ–134 a efectuat o aterizare fortata pe aeroportul international Chisinau. La bordul navei s-a simtit un miros intens de fum, datorita scurtcircuitului produs in sistemul hidraulic al sasiului. In urma aterizarii fortate s-a produs un incendiu. La bordul navei se aflau 40 de persoane dintre care 7 membri ai echipajului.
In regim de urgenta fortele au intervenit la lichidarea consecintelor si au stabilit ca 5 persoane au decedat, iar altele 17 au obtinut diverse traume in urma coliziunii. Activitatea fortelor antrenate a devenit mai dificila odata cu blocarea usilor si cailor de evacuare, astfel fiind necesara deblocarea si salvarea pasagerilor.
La lichidarea consecintelor accidentului au fost antrenate 20 unitati de tehnica, dintre care 8 autospeciale ale serviciului pompieri si salvatori. Pentru complicarea exercitiului au fost prevazute mai multe situatii apropiate de realitate, care au pus la incercare fortele: la doi pasageri li s-a blocat curelele de siguranta, iar cele 5 cadavre erau blocate sub motorul aeronavei.
Aplicatia s-a desfasurat cu implicarea Comisariatului de politie, serviciul medical de urgenta si formatiunile protectiei civile ale obiectivului pentru efectuarea lucrarilor de salvare, deblocare. Importanta acestor aplicatii consta in evitarea pierderilor de vieti omenesti si protectiei obiectivelor in caz de situatii similare// Reporter.MD