De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — “Cu cât mai mult se apropie perioada de semnare a unui nou contract de procurare a gazelor naturale din Federaţia Rusă, cu atât mai actuale devin problemele istorice legate de colaborarea dintre SA Moldovagaz şi SAD Gazprom. Miza este aceeaşi – obţinerea unui contract cât mai favorabil pentru ambele părţi, începând cu anul 2012. Obţinerea unui asemenea rezultat pentru Republica Moldova este condiţionată de datoriile istorice care s-au acumulat faţă de Gazprom. Problema ar fi mult mai simplă dacă ar exista doar datoriile acumulate în partea dreaptă a Nistrului, dar, întrucât la mijloc se află regiunea transnistreană, situaţia se complică şi mai mult”.
Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Separarea datoriilor şi activelor SA Moldovagaz – o nouă abordare superficială a unor probleme istorice”, prezentat azi, 10 mai 2011, la IDIS „Viitorul.” Studiul a fost realizat de către expertul asociat IDIS “Viitorul”, Ion Muntean.
„Intenţionat sau nu, Gazprom a acceptat, în calitate de acţionar majoritar al SA Moldovagaz, livrarea gazelor în regiunea transnistreană fără ca să existe intenţii de achitare, ceea ce într-un fel a dat undă liberă acumulărilor de datorii”, remarcă autorul studiului, expertul asociat Ion Muntean.
Datoriile către Gazprom au crescut şi din cauza modulului diferit de reglementare a pieţei energetice pe ambele maluri ale Nistrului, explică Ion Muntean de la IDIS „Viitorul”: „Modul de stabilire a tarifelor prin decret prezidenţial în regiunea transnistreană se răsfrânge negativ asupra situaţiei economice şi politice a Republicii Moldova”.
În aceste condiţii, nu mai este loc pentru tergiversare, este de părere Ion Muntean. Inventarierea infrastructurii gaziere din Republica Moldova trebuie realizată cât de curând, pentru a capitaliza aceste active în cota parte a RM în SA Moldovagaz, subliniază expertul: „Eşecul Comisiilor Parlamentare de a deconspira ilegalităţile care s-au produs pe parcursul activităţii SA Moldovagaz demonstrează gravitatea problemei şi efectele negative ale acesteia pentru întreaga societate”.
Studiul recomandă instituirea unei noi Comisii parlamentare care să analizeze situaţia economico-financiară de la începutul activităţii SA Moldovagaz, inclusiv şi a modului de acumulare a datoriilor faţă de furnizorul rus de gaze naturale Gazprom.
Guvernul Republicii Moldova la rândul său, trebuie să ducă la bun sfârşit sarcina asumată de a inventaria şi de a reevalua infrastructura gazieră din Republica Moldova, construită din bani publici şi ai agenţilor economici, şi capitalizarea acestora ca şi cotă a ţării în acţiuni ale statului şi investitorilor în SA Moldovagaz. Totodată, autorităţile trebuie să dea dovadă de mai multă transparenţă în procesul de negociere a viitoarelor contracte de livrare a gazelor în Republica Moldova. Intenţia de autoexcludere a Ministerului Economiei din acest format, după cum au sugerat oficialii moldoveni, creează premise pentru ca interesele consumatorilor din Moldova să nu fie reprezentate obiectiv.
Autorul studiului, expertul asociat Ion Muntean, consideră necesară introducerea obligativităţii ca operatorul economic care cere scumpirea energiei către populaţie să-şi prezinte public bilanţul şi argumentarea cât mai explicită a solicitării.
Cert este faptul că Republica Moldova plăteşte cele mai mari preţuri la gaz din tot spaţiul ex-sovietic din care cauză, populaţia ţării este cel mai mult afectată.
Potrivit viceministrului Economiei, Ilarion Popa, datoria de 350 de milioane de dolari pe care Moldova o are faţă de Gazprom nu permite statului nostru o negociere a preţului. „Dacă nu erau aceste datorii puteam să încercăm să negociem un cost mai mic la gaze», a declarat acesta.