Un obiectiv turistic misterios şi sinistru

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În circuitul turistic al României în curând va fi inclus un obiectiv turistic pe cât de atrăgător şi misterios, pe atât de sinistru şi macabru. Este vorba de Crematoriul „Cenuşa”.

Sumbra clădire este atrăgătoare prin arhitectura eclectică cu elemente de inspiraţie bizantină, siriană şi egipteană, în stilul monumentului Cantacuzinilor din Cimitirul Bellu, dar şi prin legendele legate de acest monument.
Construcţia monumentului a început în 1925, după proiectul arhitectului Duiliu Marcu.

Crematoriul “Cenuşa” este unul dintre puţinele monumente din Bucureşti care se află în strânsă legatură cu istoria recentă a României. Inaugurat în anul 1928, prima persoană incinerată aici a fost Profira Fieraru, o femeie decedată la vârsta de 40 de ani. Deschiderea crematoriului a reprezentat, între biserica şi stat, un subiect de controversă, la momentul respectiv punându-se în discuţie legitimitatea arderii cadavrelor din punct de vedere al canoanelor religioase. Se spune că la crematoriul “Cenuşa” ar fi fost incinerat generalul Antonescu, mai mulţi legionari din perioada interbelică şi Anna Pauker, în perioada comunistă. La Revoluţia din 1989, cele 43 de persoane ucise la Timişoara au fost aduse la crematoriul “Cenuşa”, incinerate, iar cenuşa acestora a fost aruncată.

Însă se spune că locul pe care astăzi este construit Crematoriul are o istorie destul de bogată încă din timpurile lui Vlad Ţepeş, când au fost construite tunele subterane cu o ramificaţie destul de avansată, care a fost lărgită de-a lungul anilor şi de alţi domnitori (Cantacuzino, Ferdinand I).

Crematoriul „cenuşa” este amplasat în Parcul Tineretului, Bucureşti şi a fost introdus monument istoric de categoria A, potrivit unui ordin al Ministerului Culturii. Se doreşte implicarea acestui obiectiv turistic într-un proiect în care vor fi incluse şi alte palate şi locuri bântuite din România.

Se consideră că monumentul va avea succes în rândul turiştilor, fiindcă oamenii de obicei sunt pasionaţi de tot ceea ce este misterios şi sinistru, măcar în timpul unei excursii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.