Un oficial european laudă Curtea Constituțională: Model pentru instituțiile din UE

Curtea Constituțională (CC) a R. Mol­dova este una din­tre cele mai avan­sate, sta­bile şi fun­cţio­nale insti­tu­ţii de stat din R. Mol­dova, consideră Dainius Žalimas, Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Lituania. Într-un interviul pentru Ziarul de Zardă Žalimas laudă activitatea CC de la Chișinău și spune că hotărârea CC privind alegerea directă a șefului statului tre­buie pri­vită ca una deo­se­bit de pozi­tivă în isto­ria constitu­ţio­na­lis­mu­lui R. Mol­dova iar criticile sunt nefon­date sau apar în urma inca­pa­ci­tă­ţii de a per­cepe con­di­ţi­ile fun­damen­tale ale supre­ma­ţiei Con­sti­tu­ţiei.

„R. Mol­dova este una din­tre cele mai avan­sate, sta­bile şi fun­cţio­nale insti­tu­ţii de stat din R. Mol­dova. Evi­dent, acest lucru nu îi mulţu­meşte pe mulţi. Această insti­tu­ţie şi-a exer­ci­tat în mod cores­pun­ză­tor şi con­stant fun­cţia de con­trol al con­sti­tu­ţio­na­li­tă­ţii. Din câte cunosc acti­vi­ta­tea CC a R. Mol­dova, dar şi în baza eva­luă­ri­lor efec­tu­ate de expe­rţi stră­ini, Cur­tea se ridică la nive­lul unei insti­tu­ţii euro­pene şi urmează cele mai îna­lte stan­darde în ceea ce pri­veşte con­tro­lul con­sti­tu­ţio­na­li­tă­ţii. Cred că instanţa con­sti­tu­ţio­nală din R. Mol­dova joacă un rol deo­se­bit de impor­tant în dezvol­ta­rea demo­cra­ţiei sta­tu­lui, con­tri­bu­ind la con­so­li­da­rea valo­ri­lor demo­cra­tice euro­pene şi la asi­gu­ra­rea res­pec­tă­rii prin­ci­pi­i­lor sta­tu­lui de drept. Aş menţiona că aspi­ra­ţi­ile Mol­do­vei în ceea ce pri­veşte apro­pie­rea de valo­rile euro­pene s-au con­so­li­dat esenţial după ce CC a adop­tat hotă­rârea des­pre con­sti­tu­ţio­na­li­ta­tea Acor­du­lui de Aso­ci­ere cu UE şi sta­tele mem­bre ale aces­teia” a declarat președintele CC din Lituania.

Potrivit lui, o serie de hotărâri importante vin să con­firme fap­tul că CC a R. Mol­dova este una din­tre cele mai efi­ciente insti­tu­ţii ale sta­tu­lui, care con­tri­buie într-o măsură con­si­de­ra­bilă la asi­gu­ra­rea sta­bi­li­tă­ţii sis­te­mu­lui poli­tic naţio­nal, pre­cum şi la refor­ma­rea sis­te­mu­lui juri­dic, ast­fel încât acesta să cores­pundă cu aspi­ra­ţi­ile de inte­grare euro­peană a R. Mol­dova, adică să fie în con­cor­danţă cu stan­dar­dele euro­pene pri­vind demo­cra­ţia, sta­tul de drept şi drep­tu­rile omu­lui.

„Mol­dova cores­punde celor mai îna­lte stan­darde de inde­pen­denţă. Cu toate aces­tea, e difi­cil să dis­cu­tăm acest subiect, deo­a­rece nu doar în ţările care aspiră să adere  la UE, cum este, de exem­plu, Geor­gia, dar şi în sta­tele mem­bre ale UE, de exem­plu, în Polo­nia, CC se con­fruntă cu încer­cări vădite de inter­venţie în acti­vi­ta­tea lor sau cu igno­ra­rea demon­strată faţă de deci­zi­ile adop­tate de aces­tea”, a mai spus Žalimas.

În același interviu, judecătorului lituanian accentuează că nu există acte nor­ma­tive ale căror con­sti­tu­ţio­na­li­tate să nu poată fi con­tro­lată de CC și consideră că hotărârea CC privind alegerea directă a președintelui R. Moldova va contribui la asigurarea stabilității statului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.