Curtea Constituțională (CC) a R. Moldova este una dintre cele mai avansate, stabile şi funcţionale instituţii de stat din R. Moldova, consideră Dainius Žalimas, Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Lituania. Într-un interviul pentru Ziarul de Zardă Žalimas laudă activitatea CC de la Chișinău și spune că hotărârea CC privind alegerea directă a șefului statului trebuie privită ca una deosebit de pozitivă în istoria constituţionalismului R. Moldova iar criticile sunt nefondate sau apar în urma incapacităţii de a percepe condiţiile fundamentale ale supremaţiei Constituţiei.
„R. Moldova este una dintre cele mai avansate, stabile şi funcţionale instituţii de stat din R. Moldova. Evident, acest lucru nu îi mulţumeşte pe mulţi. Această instituţie şi-a exercitat în mod corespunzător şi constant funcţia de control al constituţionalităţii. Din câte cunosc activitatea CC a R. Moldova, dar şi în baza evaluărilor efectuate de experţi străini, Curtea se ridică la nivelul unei instituţii europene şi urmează cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte controlul constituţionalităţii. Cred că instanţa constituţională din R. Moldova joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea democraţiei statului, contribuind la consolidarea valorilor democratice europene şi la asigurarea respectării principiilor statului de drept. Aş menţiona că aspiraţiile Moldovei în ceea ce priveşte apropierea de valorile europene s-au consolidat esenţial după ce CC a adoptat hotărârea despre constituţionalitatea Acordului de Asociere cu UE şi statele membre ale acesteia” a declarat președintele CC din Lituania.
Potrivit lui, o serie de hotărâri importante vin să confirme faptul că CC a R. Moldova este una dintre cele mai eficiente instituţii ale statului, care contribuie într-o măsură considerabilă la asigurarea stabilităţii sistemului politic naţional, precum şi la reformarea sistemului juridic, astfel încât acesta să corespundă cu aspiraţiile de integrare europeană a R. Moldova, adică să fie în concordanţă cu standardele europene privind democraţia, statul de drept şi drepturile omului.
„Moldova corespunde celor mai înalte standarde de independenţă. Cu toate acestea, e dificil să discutăm acest subiect, deoarece nu doar în ţările care aspiră să adere la UE, cum este, de exemplu, Georgia, dar şi în statele membre ale UE, de exemplu, în Polonia, CC se confruntă cu încercări vădite de intervenţie în activitatea lor sau cu ignorarea demonstrată faţă de deciziile adoptate de acestea”, a mai spus Žalimas.
În același interviu, judecătorului lituanian accentuează că nu există acte normative ale căror constituţionalitate să nu poată fi controlată de CC și consideră că hotărârea CC privind alegerea directă a președintelui R. Moldova va contribui la asigurarea stabilității statului.