Un sfert de secol de la accidentul din Cernobâl comemorat la Chişinău

De Irina Gherasimov/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Ieri s-au împlinit 25 ani de la accidentul nuclear din Cernobâl. Cu această ocazie, au fost organizate un şir de evenimente care marchează această tragedie. La memorialul din str. Trandafirilor din capitală a avut loc un miting de comemorare a victimelor catastrofei, care a început cu depuneri de flori la monumentul acestora. La evenimente au fost prezenţi Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, Prim Ministrul Vladimir Filat, Ambasadorii Ucrainei, Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus în Republica Moldova, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, membrii Societăţii „Cernobâl”.

Preşedintele Societăţii „Cernobâl”, Tudor Căpăţână a precizat că la lichidarea avariei au participat circa 3 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova, dintre care 807 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza radiaţiilor, iar alţi 2400 au rămas invalizi.

Acesta a exprimat mulţumiri autorităţilor pentru activităţile de ajutorare a participanţilor la lichidarea avariei de la Cernobâl, concretizate prin acordarea biletelor pentru tratament şi de recuperare, a medicamentelor, precum şi de oferire a burselor de studii pentru copiii participanţilor. În rezultatul acestui sprijin, circa 9 mii de persoane au primit credite preferenţiale la achiziţionarea spaţiului locativ, iar pensiile lichidatorilor au fost indexate cu 7,4%.

Un mesaj de solidaritate a transmis şi premierul Vlad Filat – “La 25 de ani de la tragicul eveniment, avem posibilitatea cu toţii să înţelegem cât de necesar este să avem grijă unii de alţii. Cei ce şi-au jertfit viaţa şi sănătatea, au ales să lupte pentru viaţa celor rămaşi acasă. Ei atestă un exemplu de eroism”, a spus Filat.

Vlad Filat a mulţumit participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, accentuând că ei sânt cei care şi-au sacrificat viaţa şi sănătatea pentru concetăţenii lor. „Este un exemplu de eroism şi ataşament faţă de valorile general-umane”, a accentuat Prim Ministrul.

Şi preşedintele Parlamentului a ţinut să fie alături de eroii de acum 25 de ani. “Nu este întâmplător ca această zi vine la scurtă distanţă după sărbătoarea tuturor creştinilor, când am sărbătorit Învierea Domnului. Azi îi comemorăm pe cei care ne-au oferit viaţă şi ne-au dat posibilitatea să trăim”, a spus Marian Lupu.

Potrivit Preşedintelui, recentele accidente de la Fukushima, Japonia, au demonstrat cât de mare este pericolul ce amenință pământul.
”Uşile Parlamentului şi ale instituţiei prezidenţiale vor fi mereu deschise pentru membrii societății “Cernobâl”. Noi vom rămâne și în continuare receptivi la necesitățile acestora”, a adǎugat Marian Lupu.

Câţiva bărbaţi, care au participat la lichidarea avariei de la Cernobâl, au primit din partea Mitropolitului Vladimir cea mai înaltă distincţie a bisericii ortodoxe – ordinul în cinstea lui Ştefan cel Mare.

La final, cei 900 de eroi au fost invitaţi la Casa Armatei, unde au avut parte de o masă de pomenire. Tot cu această ocazie, victimele au primit câte un ajutor material de 700 de lei.

Dupǎ ceremonie, au venit şi comuniştii ca să depună flori, aceasta fiind singura lor acţiune la cei 25 de ani de la avarie.

Accidentul nuclear, care s-a produs la 26 aprilie 1986 la Cernobâl, este considerat cea mai gravă catastrofă atomică a secolului XX.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.